Matej Tonin, slovenski ministar odbrane

Slovenija će do ljeta poslati vojnike u Slovačku, možda i u Bosnu i Hercegovinu: 'U BiH treba biti vrlo oprezan...'

Front 14.03.22, 12:44h

Slovenija će do ljeta poslati vojnike u Slovačku, možda i u Bosnu i Hercegovinu: 'U BiH treba biti vrlo oprezan...'
U BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkoj razini, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što je EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati

 

 

 

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin objavio je da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini, a postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosnu i Hercegovinu, javlja Hina, prenose mediji.

 

"Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a pregovaramo o raspoređivanju jedinica u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku poslati do 200 vojnika", rekao je.

 

U razgovoru za televizijsku stanicu POP-TV slovenski ministar odbrane je dodao da će ove sedmice razgovarati sa slovačkim ministrom odbrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

 

"Pogoršava se stanje u BiH"

 

Po riječima Tonina pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Evropske unije (Altea) ojačana s dodatnih 500 vojnika, no u njoj nema vojnika iz Slovenije.

 

U BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkoj razini, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što je EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati.

 

Među ovih 500 vojnika iz članica EU-a koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe, kazao je.

 

"Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio njihovog tereta. No, o tim konkretnim stvarima razgovarat ću sa slovačkim ministrom odbrane ove sedmice", rekao je Tonin.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI