U ZNAK OSUDE RUSKE INVAZIJE

SFF uključuje Ukrajinu u svoje regionalne programe: Solidarisanje sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima

Kultura 11.03.22, 22:04h

SFF uključuje Ukrajinu u svoje regionalne programe: Solidarisanje sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima
U nastojanju da simbolično označi početak ove saradnje, Sarajevo Film Festival je na svom YouTube kanalu postavio film “Refleksije” ukrajinskog reditelja Sergeija Loznitse, dio omnibusa “Mostovi Sarajeva” iz 2014. koji je povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata okupio 13 značajnih evropskih reditelja koji su kroz svoje filmove istraživali temu Sarajeva

 

 

 

 

 

Kao međunarodni filmski festival sa fokusom na regiju jugoistočne Evrope, Sarajevo Film Festival pridružuje Ukrajinu u svoje zvanične programe: Takmičarske programe za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, program u fokusu, programe CineLink Dana filmske industrije koji su namijenjeni filmskim profesionalcima te u program Talents Sarajevo koji je namijenjen novoj generaciji filmskih nada regije.

 

Festival pokreće i rezidencijalni program za filmske stvaraoce iz Ukrajine, koji će u Sarajevu svoje projekte u razvoju ili postprodukciji raditi u saradnji s vodećim bh. i međunarodnim ekspertima iz svijeta filma, nakon čega će biti predstavljeni na CineLink Danima filmske industrije Sarajevo Film Festivala. 

 

Ukrajinska delegacija bit će pozvana na CineLink Dane filmske industrije s ciljem upoznavanja mogućnosti koprodukcija i saradnje s filmskim profesionalcima iz jugoistočne Evrope.

 

U nastojanju da simbolično označi početak ove saradnje, Sarajevo Film Festival je na svom YouTube kanalu postavio film “Refleksije” ukrajinskog reditelja Sergeija Loznitse, dio omnibusa “Mostovi Sarajeva” iz 2014. koji je povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata okupio 13 značajnih evropskih reditelja koji su kroz svoje filmove istraživali temu Sarajeva. 

 

Ovim činom, Sarajevo Film Festival se solidariše sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima te osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Pokrenut 1995. kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini, Sarajevo Film Festival zna iz vlastitog iskustva koliko su solidarnost i podrška ove vrste dragocjene, saopćeno je iz SFF-a. 

 

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI