STVAR RAZUMA, KONAČNO

Šta donosi (privremeno) ukidanje akciza: Dan kada su bh. političari interes građana stavili iznad svega!

Hronika 11.03.22, 21:11h

Šta donosi (privremeno) ukidanje akciza: Dan kada su bh. političari interes građana stavili iznad svega!
- Ovo je velika pobjeda javnosti, novinara i nas iz progresivnog dijela struke koji smo aktivno zagovarali ukidanje akciza - ističe bh. ekonomista Faruk Hadžić

 

 

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je usvojio Prijedlog izmjena zakona o akcizama kojima su akcize u BiH privremeno ukinute.


Ovo će omogućiti da se cijena goriva po litru smanji za 30 do 40 feninga, što će svakako znatno ublažiti rast cijena u našoj zemlji, ne samo nafte nego i drugih namirnica, s obzirom na to da poskupljenje energenata lančano utječe na rast svih ostalih cijena u zemlji.


Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti, piše Avaz.


Stvar razuma


Zastupnik SDP-a i predlagač ovog zakona Saša Magazinović kazao je kako je ovaj prijedlog bio stvar razuma i da je bilo potrebno da se hitno djeluje.


- Ova mjera neće riješiti sve ekonomske probleme, ali hoće sniziti cijenu goriva za 35 do 40 feninga i poslat će poruku da smo mi koji sjedimo ovdje odgovorni. Podrška ovoj odluci postoji od šireg građanstva - istakao je Magazinović.


I uistinu, glasanje u Državnom parlamentu bio je rijedak slučaj da političari u ovoj zemlji usaglase svoje stavove i donesu odluku koja ide na dobrobit svih građana BiH.


Posebno je upečatljivo da su nakon mjeseci bojkota i zastupnici entiteta RS odlučili da se vrate u parlamentarne klupe i glasaju za mnoge potrebne zakone BiH. Naravno, ekstremne situacije, kakve su inflacija i rast cijena u BiH, zahtijevaju i hitre i odlučne mjere, a one su natjerale i bh. parlamentarce da djeluju i, za divno čudo, u ovom slučaju - pozitivno.


Pobjeda javnosti


Jedan od najzaslužnijih za usvajanje ovog zakona je ekonomista Faruk Hadžić, koji je, još otkad su u jeku pandemije COVID-19 naglo počele rasti cijene, najprije zagovarao smanjenje akciza, da bi na kraju, sa SDP-ovim zastupnicima, radio i na pripremi ovog prijedloga. Prema njegovim riječima, ova odluka pokazuje da je moguće pomoći građanima i privredi kada ima volje za to.


- Ovo je velika pobjeda javnosti, novinara i nas iz progresivnog dijela struke koji smo aktivno zagovarali ukidanje akciza - kazao je Hadžić.


Dodatne reforme


Ekonomista Admir Čavalić smatra da su navedene izmjene dobrodošle, ali da ovaj trenutak treba iskoristiti za provođenje i čitavog niza drugih reformi koje bi omogućile značajniji ekonomski napredak u našoj zemlji.


- Potrebno je smanjiti troškove poslovanja, druge namete, parafiskalne namete, što druge vlade, također, rade. Moraju se aktivirati robne rezerve i zaštititi najugroženiji - istakao je Čavalić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI