MOSTOVI KULTURE/ POTPISANI SPORAZUMI O SURADNJI

Sarajevo jača svoje kulturne veze sa Novim Pazarom i Rožajama

Kultura 11.03.22, 10:48h

Sarajevo jača svoje kulturne veze sa Novim Pazarom i Rožajama
Poptisani su sporazumi o kulturnoj suradnji. Pored direktora JU BKC KS, u delegaciji su bili: Jasna Duraković, Samir Suljević Zvonko Marić, Bilsena Šahman, Amra Hasagić, Sead Milavica, Elvis Vreto te predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH Ekrem Lekić i Jusuf Hadžifejzović, akdemski likovni umjetnik

 

 

 

 

Delegacija Kantona Sarajevo boravila je danas u zvaničnoj posjeti Novome Pazaru i Rožajama.

 

Nju su činili zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo – Zvonko Marić, Bilsena Šahman, Samir Suljević, Jasna Duraković, Amra Hasagić, Sead Milavica, Elvis Vreto te predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH Ekrem Lekić, direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo Jasmin Duraković i Jusuf Hadžifejzović, akdemski likovni umjetnik.

 

novi-pazar-delegacija-ks2

 


Za gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca ovaj događaj samo je početak sveobuhvatnije i obimnije saradnje i realizacije projekata sa institucijama Kantona Sarajevo, posebno je, izdvaja Biševac, bitno to što će u Skupštini Kantona Sarajevo biti pokrenuto pitanje osnivanja kluba „Prijatelji Sandžaka“, te što se pokrenulo pitanje koje se odnosi na studiranje omladine iz Sandžaka u BiH, ali i projektima iz oblasti privrede, ekonomije, kulture i brojne sportske manifestacije.

 

novi-pazar-durakovic2


Kulturni centar ugostio je mnoge umjetnike iz Sarajeva. Publika je uživala u programima Sarajevske filharmonije, brojnim predstavama i filmovima koji su bili dio razmjene na polju kulture. Potpisivanjem sporazuma o saradnji stvorili su se uslovi za intenziviranje saradnje, dio toga biće i manifestacija Dani Sarajeva u Novom Pazaru i uzvratno predstavljanje Novog Pazara na brojnim događajima u Sarajevu, poput Baščaršijskih noći i Dana Kantona Sarajevo. Dogovoreno je i da predstava “Ako dugo gledaš u ponor” novopazarskog Kulturnog centra i Regionalnog pozorišta bude odigrana u Sarajevu. O oblicima dalje saradnje i Sporazum o tome potpisali su direktor KC Novi Pazar, Husein Memić i direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo, Jasmin Duraković.

 

Delegacija Kantona Sarajevo boravila je i u posjeti Opštini Rožaje.

 

rozaje-delegacija-ks2


Goste iz BiH dočekali su predsjednik Opštine Rahman Husović, predsjednik Skupštine opštine Almir Avdić, potpredsjednik Opštine Ismet Kalač, menadžer Mirsad Džudžević, šef Kabineta predsjednika Emir Kuč, savjetnici predsjednika Opštine Amel Šahić i Dženana Kuč, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Hamza Dacić, šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju i dijasporu Fahreta Husović, direktori Centra za kulturu, Turističke organizacije, Narodne biblioteke i Sportskog centra Beća Kujević, Nedžad Murić, Fetija Kurtagić i Asad Omerović.


Učešće na sastanku u Rožajama uzeli su i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, predsjednik Opštine Plav Nihad Canović i predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

 

rozaje-delegacija-ks

 

Današnji susret organizovan je sa ciljem daljeg unapređenja saradnje između sandžačkih opština i Kantona Sarajevo na polju obrazovanja, ekonomije, kulture i sporta.

 

Tim povodom, direktori rožajskog Centra za kulturu i Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo potpisali su Sporazum o saradnji koji predviđa organizovanje zajedničkih manifestacija, tribina, foruma, okruglih stolova i drugih skupova usmjerenih prema realizaciji različitih kulturnih sadržaja. 

 

275302411-2544496439017898-3626228082129838966-n

 

U okviru među institucionalne saradnje koji Sporazum bliže određuje, uslijediće i aktivnosti na sprovođenju projekata od zajedničkog interesa čiji je glavni zadatak osnaživanje kulturnih veza između Rožaja i Kantona Sarajevo.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI