Burno u Narodnoj skupštini RS

Vukanović optužio vladajuće: Zašto ste zabili nož u leđa Rusiji! Ko će da nas brani ako dođe stani-pani?

Front 10.03.22, 09:14h

Vukanović optužio vladajuće: Zašto ste zabili nož u leđa Rusiji! Ko će da nas brani ako dođe stani-pani?
"Danas se vaš predsjednik sastao sa Amerikom, ja sam možda jedan od rijetkih, ako ne i jedini u ovoj skupštini koji govori da nismo smjeli zabiti nož u leđa Rusiji i da nema ko drugi staviti veto", istakao je Vukanović i istakao kako poziva na mir, "ali Sven Alkalaj glasa"

 

 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom jučerašnje rasprave o položaju boračko-invalidske kategorije, kratko mogli su se čuti i stavovi o globalnim pitanjima.

 

Tu temu pokrenuo je opozicionar Nebojša Vukanović koji je kritikovao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Michaelom Murphyem.

 

“Danas se vaš predsjednik sastao sa Amerikom, ja sam možda jedan od rijetkih, ako ne i jedini u ovoj skupštini koji govori da nismo smjeli zabiti nož u leđa Rusiji i da nema ko drugi staviti veto”, istakao je Vukanović i istakao kako poziva na mir, “ali Sven Alkalaj glasa”.

 

Upitao je poslanike vladajućeg SNSD-a jesu li opet “dašak svježine” pitajući ih zašto su zabili nož u leđa Rusiji.

 

“Ko će da nas brani ako dođe stani-pani”, upitao je Vukanović tražeći stav SNSD-a o Ukrajini.

 

“Imajte jasan stav kao ja, ne smijemo Rusiji zabiti nož u leđa, hoćemo mir, žao mi je svake žrtve”, rekao je Vukanović.

 

Odgovorio mu je SNSD-ov Srđan Mazalica koji je inače podršku Rusiji uputio i na Twitteru.

 

“Sve sam mogao čuti, ali da Nebojša Vukanović govori zašto ste izdali Rusiju”, prokomentarisao je Mazalica uz smijeh i ocjenu kako je sve “teško lupetanje”.

 

“SNSD se zalaže za saradnju sa svim državama u svijetu”, rekao je Mazalica napominjući kako se Dodik čuo sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i “objasnio mu situaciju i tijesno sarađuje sa ruskim ambasadorom”.

 

Mazalica je ponovio kako smatra da je najbolje zadržati neutralan stav, ali je i podsjetio Vukanovića da je na prijedlog PDP-ovog Igora Crnatka Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u vrijeme mandata Mladena Ivanića usvojilo Vanjskopolitičku strategiju Bosne i Hercegovine “u kojoj je definisano da se po onim pitanjima po kojima Predsjedništvo ne može zauzeti stav, prati spoljna politika Evropske unije”, rekao je Mazalica uz zaključak kako je snagu Svenu Alkalaju, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama dao Mladen Ivanić.

 

(n1,DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI