Stiglo saopćenje italijanske banke

UniCredit jedna je od najizloženijih evropskih banaka u Rusiji: 30 posto kreditnog portfelja otpada na sektor nafte i plina

Biznis Klub 09.03.22, 20:54h

UniCredit jedna je od najizloženijih evropskih banaka u Rusiji: 30 posto kreditnog portfelja otpada na sektor nafte i plina
Najveći dio kreditnog portfelja otpada na sektor nafte i plina, oko 30 posto, a slijede sektori transporta i strojeva i metala s po 20 posto udjela. Italijanska banka mogla bi, prema najgorem scenariju, pretrpjeti i gubitak od najviše milijardu eura na finansijskim izvedenicama u transakcijama s ruskim bankama

 

 

 

Potpuni otpis ruskog poslovanja, uključujući mogući gubitak zbog nepodmirivanja kreditnih obaveza ruskih klijenata, stajao bi UniCredit oko 7.4 milijarde eura, pokazalo je saopćenje italijanske banke, javlja Hina a prenose mediji. UniCredit je među najizloženijim evropskim bankama Rusiji i njegov ruski ogranak je 14. najveći zajmodavac u Rusiji, podsjeća Reuters.

 

Banka je u saopćenju objavljenom u utorak navela da u Rusiji posluje od 2005. godine i da je njen ogranak, UniCredit Bank Russia, na kraju prošle godine imao kreditni portfelj koji je sam finansirao od 7.8 milijardi eura. Vrijednost imovine ponderirane za rizik iznosila je 9.4 milijarde eura, a dionički kapital 2.5 milijardi eura.

 

Gubitak od 4.5 milijardi eura ako Rusi ne budu mogli podmiriti obveze kredita

 

Kada se izuzmu finansijski instrumenti osiguranja od valutnog rizika, direktna izloženost krovne italijanske banke podružnici u Rusiji iznosi oko 1.9 milijardi eura, izvijestila je vlasnica Zagrebačke banke, javila je Hina.

 

Kada ruski klijenti ne bi mogli podmirivati obaveze po kreditima, italijanska bi banka, kako stvari sada stoje, zabilježila gubitak od oko 4.5 milijardi eura, kada se oduzme oko milijarda eura izvoznih jamstava agencija drugih država.

 

Krediti su gotovo u cijelosti plasirani vodećim ruskim multinacionalnim korporacijama, najvećim dijelom u eurima i dolarima, s ugovorima reguliranim međunarodnim zakonima. Kompanije pod sankcijama čine manje od pet posto izloženosti, ističu u UniCreditu.

 

30 posto kreditnog portfelja otpada na sektor nafte i plina

 

Najveći dio kreditnog portfelja otpada na sektor nafte i plina, oko 30 posto, a slijede sektori transporta i strojeva i metala s po 20 posto udjela. Italijanska banka mogla bi, prema najgorem scenariju, pretrpjeti i gubitak od najviše milijardu eura na finansijskim izvedenicama u transakcijama s ruskim bankama.

 

To znači da bi UniCredit u slučaju potpunog otpisa ruskog poslovanja pretrpio gubitak od 7.4 milijarde eura, konstatira Reuters. Potpuni otpis značio bi za banku i za dva postotna boda nižu stopu adekvatnosti kapitala nego na kraju prošle godine, od 13.03 posto, stoji u priopćenju UniCredita.

 

Iz italijanske su banke poručili da bi čak i u tom slučaju isplatili planirane dividende temeljem rezultata poslovanja u 2021. godini. Istaknuli su i da i dalje planiraju otkupiti svoje dionice u vrijednosti 2.58 milijardi eura, u okviru strategije koju je novi izvršni direktor Andrea Orcel najavio u decembru, uz uvjet, kako su naglasili, da se stopa adekvatnosti kapitala zadrži iznad 13 posto.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI