FOTO/ Povodom Međunarodnog dana žena 2022.

Pet bh. djevojčica oživjelo likove iz knjige Žene BiH: Upoznajte Staku Skenderovu, Micu Todorović, Riki Levi...

ŽENA iN 08.03.22, 12:24h

Pet bh. djevojčica oživjelo likove iz knjige Žene BiH: Upoznajte Staku Skenderovu, Micu Todorović, Riki Levi...
Prva bh. učiteljica Staka Skenderova, prva doktorica muslimanka u BiH Ševala Zildžić Iblizović, slikarka Mica Todorović, balerina Riki Levi i pilotkinja Fatima Mušić Manojlović oživljene su ponovo na lokacijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Narodnog pozorišta Sarajevo i Sportskog aerodroma Kreševo

 

 

 

Povodom Međunarodnog dana žena 2022. godine, inicijativa #ŽeneBiH udružila je snage sa fotografkinjom Aidom Redžepagić i stilisticom Gashom Miladinović na seriji fotografija u čast značajnih žena Bosne i Hercegovine. Inspirirajući se selekcijom likova iz knjige, pet djevojčica poziralo je pred Aidinim objektivom, i uz Gashin styling, kako bi oživjele pet žena iz knjige #ŽeneBiH. 

 

1-doktorica-sevala-zildzic-iblizovic-1

 

Prva bh. učiteljica Staka Skenderova, prva doktorica muslimanka u BiH Ševala Zildžić Iblizović, slikarka Mica Todorović, balerina Riki Levi i pilotkinja Fatima Mušić Manojlović oživljene su ponovo na lokacijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Narodnog pozorišta Sarajevo i Sportskog aerodroma Kreševo. Serija fotografija kreirana je uz inspiraciju vizuelnih elemenata iz života nabrojanih žena, koji su, na osnovu istraživanja za potrebe knjige, bili poznati autoricama.

 

„Željele smo nanovo oživjeti žene iz knjige, koje već neko vrijeme nisu među nama, ali su svojim radom i zalaganjem obilježile bh. historiju. Željele smo pokazati njihovu važnost, kroz likove djevojčica za koje smo sigurne da će u budućnosti biti jednako odvažne, kreativne i odlučne da mijenjaju svijet oko sebe“, rekla je fotografkinja Aida Redžepagić.

 

2-slikarka-mica-todorovic

 

„Svakodnevno je potrebno unapređivati naše znanje o značajnim i veoma inspirativnim ženama Bosne i Hercegovine. Mnogi ne znaju za žene koje smo rekreirali ovom serijom fotografija. Nadamo se da će ovo biti poticaj da za njih i saznaju“, kaže stilistica Gasha Miladinović.

 

„Od kad je knjiga izdana, s oduševljenjem slušamo o reakcijama djevojčica, ali i dječaka, koji čitaju knjigu i na taj način saznaju više o ženama koje su ostavile značajan pečat na bh. društvo. Želimo da sve djevojčice, ali i dječaci, nastave činiti svijet boljim mjestom, a to je moguće samo ako znaju da su za društvo značajni doprinosi i žena i muškaraca“, poruka je inicijative #ŽeneBiH. 

 

3-balerina-riki-levi

 

Ovom prilikom izražavamo neizmjernu zahvalnost Akademiji likovnih umjetnosti, Narodnom pozorištu Sarajevo, kao i roditeljima djevojčica koji su pristali da budu dijelom ove male inicijative povodom Međunarodnog dana žena.

 

4-humanitarka-i-uciteljica-staka-skenderova

 

Podsjećamo, volonterska inicijativa #ŽeneBiH, koja ovog marta slavi četvrtu godišnjicu postojanja, započela je u martu 2018. godine, a u martu 2019. godine izdana je ilustrirana knjiga za koju je ilustriralo 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Početkom 2020. godine objavljeno je drugo dopunjeno izdanje knjige, kao i prevod na engleski jezik. 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI