Poglavar SPC tokom bogosluženja u Hramu Svetog Save na Vračaru

Patrijarh Porfirije pozvao vjernike da mole za mir: 'Još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima'

Hronika 07.03.22, 11:12h

Patrijarh Porfirije pozvao vjernike da mole za mir: 'Još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima'
Patrijarh je istaknuo kako osjeća potrebu potaknuti vjernike da tugu pretvore u suosjećanje, u solidarnost s onima koji stradaju, s onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost

 

 

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je sinoć vjernike da mole za mir u Ukrajini te istaknuo da rat u toj zemlji proizvodi stradanja i podjele u svijetu i Europi.

 

"Molimo se za mir neprestano, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani molimo se za mir u Ukrajini. Naša lična sjećanja na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala biti veoma živa, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima", kazao je patrijarh Porfirije tokom bogosluženja u Hramu Svetog Save na Vračaru.

 

Patrijarh je istaknuo kako osjeća potrebu potaknuti vjernike da tugu pretvore u suosjećanje, u solidarnost s onima koji stradaju, s onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost.

 

"Podsjećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo suosjećanja s onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, s onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbjeglice", kazao je patrijarh Porfirije.

 

Patrijarh Porfirije je kazao da je Srpska pravoslavna crkva pokrenula akciju prikupljanja priloga za stradale u Ukrajini te da je skupila već izvjesnu svotu koju će, na način na koji to bude moguće, dostaviti mitropolitu Onufriju, prenosi Radiotelevizija Srbije.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI