Ponavljanje istorije

Poruka protesta u Berlinu: Ukrajina bi se mogla ponoviti i u BiH! Knaus: Putin bi na Balkanu mogao 'uzvratiti udarac'

Front 07.03.22, 09:41h

Poruka protesta u Berlinu: Ukrajina bi se mogla ponoviti i u BiH! Knaus: Putin bi na Balkanu mogao 'uzvratiti udarac'
Na mirovnom skupu u Berlinu je ukazano na opasnost od rata u Bosni i Hercegovini. Neki se pribojavaju ukrajinskog scenarija

 

 

 

Na mjestu gdje je prošle nedjelje održan jedan od najvećih mirovnih protesta posljednjih godina u Berlinu, protest u znak podrške Ukrajini, ove nedjelje je ukazano i na još jedno žarište i, po mišljenju mnogih, područje koje skriva potencijal novog oružanog sukoba u Evropi.

 

Pred Brandenburškim vratima su se u nedjelju doduše također vijorile plavo-žute zastave ali ovaj put bosanskohercegovačke. Pod sloganom "Protesti za mir i pravednost u Bosni i Hercegovini" se pred povijesnim simbolom Berlina okupilo, prema podacima policije, preko 500 građana. Organizator okupljanja, nezavisna mreža građana Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, "Pangea Netzwerk" koja je već neko vrijeme aktivna na političkom ali i privrednom umrežavanju bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, je ukazala ne neposredne poveznice rata koji se upravo vodi u Ukrajini i situacije u Bosni i Hercegovini.

 

Ponavljanje povijesti

 

"Ono što se dogodilo prije 30 godina u Bosni i Hercegovini, upravo se događa u Ukrajini", poručio je s pozornice Ahmed Spahić, predsjednik uprave "Pangea Netzwerk-a". Mnogima koji su možda u prolazu zastali ispred pozornice sa zastavama koje djeluju kao ukrajinske ali to nisu, je na njemačkom objašnjeno koji je povod ovog okupljanja: da se u Bosni i Hercegovini i 27 godina nakon prekida ratnih sukoba još uvijek glasno zvecka oružjem i raspiruje ratna retorika.

 

I to posebno, kako se moglo čuti s pozornice, nakon što je u junu prošle godine vodstvo Republike Srpske odlučilo blokirati rad središnjih institucija. Strahovanja da bi Putinovim koracima mogle krenuti i neke druge snage u regiji nisu nove. Na njih je prije nekoliko dana u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA ukazao politolog i utemeljitelj berlinskog trusta mozgova "Evropska inicijativa za stabilizaciju" (ESI) Gerald Knaus. Ovaj politolog je rekao kako je "rat na zapadnom Balkanu ponovo postao zamisliv" jer, poslije odluke EU-a da Kijevu isporuči oružje i uvođenja sankcija Rusiji, predsjednik Vladimir Putin sada, kako je rekao Knaus, traži mogućnosti „kako bi uzvratio udarac – a priliku da to učini imao bi na Balkanu“, zaključuje Knaus.

 

Biti uporan i ukazivati na opasnost od rata u Bosni i Hercegovini

 

Na sve to je upozoravano i u nedjelju u Berlinu. "Opasnost još jednog rata u Evropi nije zanemariva", rečeno je. I zato su ovi skupovi, kako smatra organizator, izuzetno važni kako bi se njemačkom društvu odaslao signali ukazalo i na ovo moguće žarište u srcu Evrope.

 

U trenutku najave jučerašnjeg protesta pred Brandenburškim vratima prije nekoliko sedmica, u rat u Ukrajini niko nije vjerovao. I možda bi koncept okupljanja izgledao drugačije da nismo svjedoci ovih ratnih događanja. Adi Čerimagić, analitičar pri ESI-ju, koji je i sam prisustvovao protestu, smatra da bi povezivanje bosanskohercegovačkog s ukrajinskim pitanjem moglo povećati zanimanje za inicijative "Pangea Netzwerk-a" koji je već do sada za vrijeme svog kratkog postojanja pokrenuo mnoge projekt i privukao na sebe pažnju.

 

Jedna od glavnih poruka nedjeljnog događanja pred Brandenburškim vratima je: intenzivirati ovakve događaje i ukazati njemačkoj politici da ne smije zaboraviti zapadni Balkan te posebno Bosnu i Hercegovinu. Jedan od najvažnijih malih signala koje nova njemačka vlada odašilje u smjeru regije je i nedavno imenovanje političara stranke Zeleni Manuela Sarazzina specijalnim vladinim povjerenikom za zapadni Balkan. Obećanje da Berlin neće zaboraviti zapadni Balkan je dano prije dramatičnih događaja u Ukrajini i okretanje nove stranice u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Želja okupljenih na protestu u Berlinu je da u toj novoj orijentaciji BiH neće biti gurnuta na sporedni kolosijek.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI