Od ponedjeljka iznad BiH trenažni letovi

'Stvara se psihologija straha': Zapad želi da pošalje jasnu poruku, ne samo BiH, već i prostoru cijele bivše Jugoslavije

Front 06.03.22, 20:14h

'Stvara se psihologija straha': Zapad želi da pošalje jasnu poruku, ne samo BiH, već i prostoru cijele bivše Jugoslavije
Raspoređivanje novog kontigenta EUFOR-a u BiH pratiće i trenažni letovi mlaznih aviona, na zahtjev Francuske. Namjera je da se prikazom sile poruči da stvari moraju da ostanu ovakve kakve jesu, kažu analitičari

 

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Dragan Maksimović

 

Iako za sada ne postoji nikakva bezbjednosna opasnost na terenu, kada je riječ o narušavanju mira u BiH, kako to objašnjavaju analitičari, posljednjih dana pojačano je prisustvo snaga EUFOR-a, posebno ulaskom u zemlju preostalog dijela kontigenta od 500 vojnika. Pored toga, iz komande “Althea” (vojne misije EU u BiH), prihvaćena je ponuda Francuske, da se iznad BiH od sutra izvode trenažni letovi mlaznim avionima. Kako se navodi, letovi će se odvijati “preko zapadnog Balkana”, letjelicama tipa “Rafale”, sa nosača aviona “Šarl de Gol”, koji trenutno ima obuku u Sredozemnom moru.

 

Slanje poruke

 

“U ovakvim vremenima kada je sigurnosna ravnoteža u Evropi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu”, navode iz EUFOR Althea.

 

Bezbjednosna situacija je stabilna na cijelom zapadnom Balkanu, smatraju analitičari, ali ističu da se nijedna od ovih vježbi ili pomjeranja kopnenih jedinica, ne odigrava slučajno. Zapad želi da pošalje jasnu poruku, ne samo BiH, već i prostoru cijele bivše Jugoslavije, da se stvari neće mijenjati.

 

“Pojačanja koja šalje EUFOR jasna su poruka da se BiH vidi kao potencijalni izvor krize i namjera je da se djeluje preventivno. Da se prikazom sile pokaže, da se iz EU gleda ka BiH, da se prati sve što se dešava u političkom ambijentu”, kaže vojno-politički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić, ističući da se ovim šalje jasna poruka.

 

 

“Bilo koja aktivnost, od pojačanja pa preko vježbi koje se održavaju, sve je to usmjereno ka prikazu sile. To je poruka da stvari moraju da ostanu ovakve kakve jesu, da ostanu stabilne”, ističe Radić.

 

Nema straha od konflikta

 

Krajem februara, u BiH je stigla prva četa, u okviru raspoređivanja dodatnih 500 pripadnika EUFOR-a. Poručuju da je aktiviranje rezervi, “mjera predostrožnosti za podršku već raspoređenom ljudstvu EUFOR-a, i partnerima u BiH”. Ovog vikenda počelo je raspoređivanje ostalih pripadnika vojne misije EU, pa će ih sa ovih 500, ukupno u BiH sada biti 1100.

 

“To je sve u okviru njihove misije i u okviru saglasnosti sa nadležnim organima BiH, uključujući i Predsjedništvo. Samo je sada pitanje, da li je ovo momenat za tako nešto, posebno za trenažne letove, s obzirom da su ljudi već dovoljno potreseni ratnim dešavanjima u Ukrajini”, kaže profesor na Fakultetu za bezbijednost u Banjaluci, Duško Vejnović, apelujući na sve da smire tenzije.

 

“Stvara se psihologija straha, šta bi moglo biti, šta bi se moglo dogoditi, da li bi etnonacionalisti u BiH mogli preduzeti neke radnje…. Ja apelujem na političke elite, da prevaziđu sve razlike. A što se tiče konflikta, ne postoji šansa da ga bude na teritoriji BiH”, uvjeren je Vejnović.

 

Medijski ugao
 

 

Analitičari vjeruju da jedino medijska propaganda, koja je dostigla svoj istorijski maksimum u sukobu Rusije i Ukrajine, može da izazove dalju destabilizaciju i na prostoru zapadnog Balkana. Dobar primjer za to je nedavni poziv Ministarstva odbrane Srbije, licima iz rezervnog sastava, za izvođenje vježbi u ovom mjesecu. Dio medija, ovu je aktivnost okvalifikovao kao demonstraciju sile, prvenstveno prema zemljama u okruženju.

 

“Problem je što bi svaka informacija u normalnim okolnostima, prošla ispod radara jer je dio rutine, dok je sada više nego važna. Vojska Srbije sprovodi redovne aktivnosti. Čak su i posmatrači koji su zaduženi za bezbijednost, očekivali da će da bude nekih vježbi, ali ne zbog rata u Ukrajini, već zato što idu izbori u Srbiji. Gotovo pred svake izbore, vlast je pokazivala vojsku, jer je jedan od aduta, pokazivanje vojske glasačkom tijelu”, jasan je Radić.

 

Sa druge strane, iz Oružanih snaga BiH, nema nikakvih informacija o stanju bezbijednosti u zemlji, niti njihovim eventualnim aktivnostima u tom pravcu. Međutim, analitičari upozoravajju, da u ovakvim situacijama mogućeg narušavanja stabilnosti u zemlji Oružane snage BiH nemaju nikakav kapacitet da djeluju, iz praktičnih razloga. “Najbolje sprovedena reforma nakon Dejtona” ostavila je tri nacionalna puka unutar Oružanih snaga, što je u ovakvim situacijama, ističu analitičari, čini više problemom, nego rješenjem.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI