ISKUSTVO IZ OPKOLJENOG GRADA OBJAVIO I BBC

Pismo Sarajke Ukrajincima: 'Bit ćete gladni, žedni, promrzli, prljavi... Ali najviše će vas boljeti laži'

Hronika 05.03.22, 22:46h

Pismo Sarajke Ukrajincima: 'Bit ćete gladni, žedni, promrzli, prljavi... Ali najviše će vas boljeti laži'
U mračnim vremenima koja su pred vama gubit ćete nadu povremeno, ali pišem vam iz budućnosti i govorim vam: opstat ćete, baš kao što smo mi. Trebala sam biti mrtva, ali sam preživjela; sutra ću izvesti svoje unuke. I vi ćete jednog dana, zato što u vama vidim isti otpor koji sam ja vidjela ovdje

 

 


BBC objavio je pismo Sarajke Aide Čerkez koja je Ukrajincima prenijela svoja iskustva iz opkoljenog grada tokom posljednjeg rata u BiH, u nadi da će ih to dodatno motivirati da prežive teška vremena kojima su izloženi.


Aida Čerkez je od 1992. godine radila za "The Associated Press" u Sarajevu, prvo kao prevoditelj, a zatim i kao reporter.


U svom pismu Ukrajincima piše:

 

- Dragi prijatelji, humanitarne organizacije ovdje u Sarajevu skupljaju pomoć za vas. Sjedim u svom apartmanu pokušavajući se sjetiti šta će vam biti najpotrebnije.


Nisu moje tople čarape ili jakna ili moje tople čizme ono što sad najviše trebate, već moja trideset godina stara majica s ispisanim sloganom koji me održao 1425 dana tokom kojih su bosanski Srbi granatirali i držali pod opsadom moj grad. Bez vode, hrane, struje, grijanja i bez komunikacije s vanjskim svijetom. Nosila sam tu majicu i čitala poruku ispisanu na njoj dok je više od dva miliona granata padalo na naše glave i dok sam se izmicala bezbrojnim mecima. Na majici piše: ‘Sarajevo će biti, sve drugo će proći.'


Loša vremena su pred vama, moji prijatelji, ali oružje vam se šalje da bi se mogli braniti. Mi Bosanci smo se branili, ali svijet nam je uveo embargo na oružje. Nije razumio zbog čega se vodila borba u Sarajevu. Hvala Bogu, razumije sada u Kijevu.


Bit ćete gladni, žedni, promrzli i prljavi; izgubit ćete svoje domove, prijatelje i članove porodice, ali ono što će vas najviše boljeti bit će laži. Laži da ste vi odgovorni za ono što vam se događa. Laži da vi činite ono što se čini vama. Te laži će napraviti bezbroj rupa na vašim srcima, ali bez toga da će zaustaviti njihove otkucaje ili ih zamrznuti.


Vidim da su uništili vaš TV-toranj. Žele da vas drže u mraku, baš kao što su držali nas u mraku. Žele ugasiti svjetlo, da ne možemo vidjeti šta vam rade. Sve zapisujete i snimajte. Jednog dana to će definirati vašu historiju, objasnit će Ukrajincima koji se tek trebaju roditi šta se dogodilo i najvjerojatnije će biti korišteno kao dokazni materijal na sudu protiv onih koji vas pokušavaju ubiti.


U mračnim vremenima koja su pred vama gubit ćete nadu povremeno, ali pišem vam iz budućnosti i govorim vam: opstat ćete, baš kao što smo mi. Trebala sam biti mrtva, ali sam preživjela; sutra ću izvesti svoje unuke. I vi ćete jednog dana, zato što u vama vidim isti otpor koji sam ja vidjela ovdje.


Čujem kako pjevate vašu himnu dok odbijate tenkove goloruki. Vremenom, pjevat ćete nove pjesme o vašoj hrabrosti tokom ove nevolje i smislit ćete svoj slogan koji će vas držati živim. Zasad, šaljem vam najdragocjeniju stvar koju imam: moj slogan, malo prilagođen za vas: ‘Ukrajina će biti, sve drugo će proći.'


Slava Ukrajini - napisala je Čerkez, a njeno emotivno pismo na engleskom jeziku možete poslušati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)