Na sjednici u Sarajevu

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija: Evo ko će krojiti bh. pravosuđe

Hronika 03.03.22, 16:45h

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija: Evo ko će krojiti bh. pravosuđe
Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 28. marta, saopćeno je iz VSTV-a BiH

 

 

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće  Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na sjednici u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

 

Imenovani su - Tihomir Jurko i Jasna Pećanac na poziciju zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva FBiH, a Nizam Šarić na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Orašju, dok su Mladen Pejičić i Ena Žunić-Šapčanin i Muris Tatarin na poziciju sudije Općinskog suda u Goraždu.

 

Istovremeno, imenovani su - Siniša Vranješ na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a Igor Roić, Maja Govedarica i Mebrura Rosić na poziciju sudije Osnovnog suda u Sokocu.

 

Vladimir Tepavčević imenovan je na poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

 

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

 

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 28. marta, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI