Milorad kontra svih

Dodikovo skandalozno pismo: Uz pomoć ruskih diplomata pokušao izvesti manevar u UN-u!

Front 03.03.22, 15:46h

Dodikovo skandalozno pismo: Uz pomoć ruskih diplomata pokušao izvesti manevar u UN-u!
Opća skupština UN u utorak je glasovima 141 države, među kojima je bila i BiH, osudila rusku agresiju na Ukrajinu

 

 

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je spriječiti ambasadora BiH u Ujedinjenim narodima da glasa za rezoluciju kojom je Opća skupština u srijedu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, a tu je opstrukciju pokušao provesti u suradnji s ruskim diplomatima pri svjetskoj organizaciji, javlja Hina a prenose mediji.

 

Mediji u BiH u četvrtak su objavili fotokopiju pisma koje je Dodik, u svojstvu člana Predsjedništva BiH, uz posredovanje ruske misije pri UN-u, poslao glavnom sekretaru Antoniju Guterresu, u kojemu je tvrdio kako BiH "nema stajalište" u odnosu na ukrajinsku krizu.

 

Ruski su diplomati Guterresu proslijedili Dodikovo pismo u kojemu je on tvrdio kako ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj nema ovlasti poduprijeti rezoluciju kojom se planirana osuda ruske agresije tražeći da mu se praktično onemogući glasanje kada se o tom dokumentu bude odlučivalo.

 

Dodik je uz to ambasadora Alkalaja optužio da zloupotrebljava svoj položaj "ugrožavajući time proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini".

 

"Bosna i Hercegovina treba biti nepristrana i neutralna i ne podržavati bilo koju stranu u ovom sukobu, već dati potporu miru i mirovnom rješenju u ovoj situaciji", stoji u Dodikovu pismu čiju je fotokopiju objavio portal Klix.

 

Dodao je će u slučaju ignoriranja njegovog pisma nastupiti "situacija nezakonitih predstavljanja zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH", što će onda dodatno destabilizirati stanje u njegovoj zemlji.

 

Opća skupština UN u utorak je glasovima 141 države, među kojima je bila i BiH, osudila rusku agresiju na Ukrajinu i pozvala na hitno povlačenje ruske vojske.

 

Za tu je rezoluciju glasala i Srbija, a protiv nje uz Rusiju su bili samo Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Eritreja i Sirija.

 

Dodik je, prije glasanja u UN-u, u srijedu na Predsjedništvu BiH pokušao nametnuti raspravu o ukrajinskoj krizi planirajući iskoristiti situaciju u kojoj on i druga dva člana državnog vrha imaju potpuno oprečna stajališta o ruskoj agresiji te tako dovesti do situacije u kojoj bi se formalno ispostavilo kako država nema usuglašeno stajalište o ovom pitanju.

 

Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović taj su Dodikov prijedlog odbili pozivajući se na stajalište što ga je državni vrh zauzeo još 2014., nakon ruske okupacije i aneksije ukrajinskog Krima.

 

BiH je tada zauzela stajalište kojim je potvrdila potrebu poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine pa je to sada temelj vanjske politike Sarajeva i u odnosu na sadašnju krizu.

 

pismo-1

milorad-dodik-pismo-1

dodik-pismo-un

dodik-pismo-2

dodik-pismo-3

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI