Stupio na snagu novi paket sankcija

EU isključuje sedam ruskih banaka iz SWIFT sistema

Biznis Klub 02.03.22, 14:13h

EU isključuje sedam ruskih banaka iz SWIFT sistema
Objavom u Službenim novinama na snagu je stupio novi paket sankcija koje je EU uveo Rusiji zbog rata između Rusije i Ukrajine

 

 

Evropska unija (EU) isključuje sedam ruskih banaka iz međunarodnog sistema transfera novca SWIFT.

 

Objavom u Službenim novinama na snagu je stupio novi paket sankcija koje je EU uveo Rusiji zbog rata između Rusije i Ukrajine.

 

Shodno tome, Banka Otkriti, Novikombank, Promsvyazbank, Banka Rossiya, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) i VTB BANK biće uklonjene iz SWIFT sistema, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U skladu sa tom odlukom, transakcije banaka će biti okončane u roku od deset dana.

 

EU je uveo i zabranu učešća u projektima Ruskog fonda za direktna ulaganja.

 

Zabranjeno je snabdijevanje, prijenos ili izvoz euro novčanica na korištenje bilo kojem fizičkom ili pravnom licu u Rusiji.

 

“Odluka o prekidu veze važnih ruskih banaka sa SWIFT mrežom, donesena danas, poslat će još jedan vrlo jasan signal Putinu i Kremlju“, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na društvenim mrežama.

 

SWIFT sa sjedištem u Belgiji omogućava da se transakcije između finansijskih institucija izvode na siguran i standardiziran način.

 

Trenutno se većina prekograničnih plaćanja u svijetu obavlja putem SWIFT-a, s kojim je povezano više od 200 zemalja i više od 11.000 finansijskih institucija.

 

Isključivanje Rusije iz navedenog sistema znači da će inostrane komercijalne transakcije ruskih banaka postati teže.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI