Glasnogovornik predsjednika Erdogana saopštio

Turska protiv sankcija Rusiji: 'Mora ostati neko ko će razgovarati s njima'

Biznis Klub 02.03.22, 10:14h

Turska protiv sankcija Rusiji: 'Mora ostati neko ko će razgovarati s njima'
Trebala bi postojati strana sposobna za vođenje pregovora s Rusijom. Ko će razgovarati s Rusijom ako su svi mostovi spaljeni? Ne planiramo uvoditi sankcije kako bismo zadržali kanal komunikacije otvorenim, rekao je Kalin

 

 

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika, izjavio je danas da se Turska ne namjerava pridružiti zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji. 

 

Tokom razgovora za turski CNN, Kalin je izjavio da će Turska uvijek djelovati na temelju prioriteta države. 

 

"Ko će razgovarati s Rusijom ako su svi mostovi spaljeni?"


"Trebala bi postojati strana sposobna za vođenje pregovora s Rusijom. Ko će razgovarati s Rusijom ako su svi mostovi spaljeni? Ne planiramo uvoditi sankcije kako bismo zadržali kanal komunikacije otvorenim", rekao je Kalin. 

 

Dodao je da Ankara ne namjerava donositi mjere koje bi naštetile i samoj Turskoj. 

 

"Održavamo bliske odnose s Rusijom"


"Održavamo bliske odnose s Rusijom u sektorima kao što su turizam, snabdijevanje prirodnim plinom i poljoprivreda", govori Kalin. 

 

Kada je riječ o zatvaranju mora za ruske ratne brodove, Kalin ističe da je konvencija iz Montreuxa, koja Turskoj dopušta blokadu Bosfora i Dardanela stranim ratnim brodovima, odigrala ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti na Crnom moru. 

 

"Mi konvenciju tumačimo na način koji nam omogućava da spriječimo rat tenzija. Također smo u konsultacijama sa svim stranama i o tome smo ih obavijestili. Dosad nismo dobili nijedan zahtjev za prolazak ratnih brodova kroz Crno more", kaže Kalin. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI