Oglasio se hrvatski predsjednik

Milanović podržao kandidaturu Ukrajine, BiH i Kosova za članstvo u Evropskoj uniji: A što se tiče Srbije...

Front 01.03.22, 13:49h

Milanović podržao kandidaturu Ukrajine, BiH i Kosova za članstvo u Evropskoj uniji: A što se tiče Srbije...
Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Ukrajine dan ranije su otvorenim pismom poručili da Ukrajina "zaslužuje dobiti neposrednu perspektivu pristupanja EU-u"

 

 

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović podržao je kandidaturu Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji te je predložio dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo BiH i Kosovu i početak pregovora o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, saopćio je Pantovčak u utorak.

 

"Predsjednik Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće", navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

 

Time je Milanović podržao inicijativu predsjednika nekoliko država članica EU-a kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo u EU-u Ukrajini.

 

"Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji", poručuje Milanović.

 

"Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć".

 

Milanović je ustvrdio da je ubrzani put Ukrajine u EU jedan od načina da se zaustavi i izbjegne širenje rata u Europi.

 

Predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Ukrajine dan ranije su otvorenim pismom poručili da Ukrajina "zaslužuje dobiti neposrednu perspektivu pristupanja EU-u".

 

"Stoga pozivamo države članice EU da konsolidiraju najvišu političku podršku Ukrajini i omoguće institucijama EU da poduzmu korake kako bi Ukrajini odmah dali status zemlje kandidata za EU i otvorili proces pregovora", dodaje se u tom pismu.

 

Podrška zemljama zapadnog Balkana, Srbija se mora odlučiti

 

Milanović je podržao inicijativu i poručio da se mora napraviti sve u cilju sprječavanja širenja krize na zapadni Balkan kako bi se izbjegla svaka moguća ugroza Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Istaknuo je i da je strateški i nacionalni interes Hrvatske da što prije članice EU postanu zemlje jugoistočne Evrope koje su o "deklarirale i dokazale" spremnost i namjeru.

 

"Milanović je inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo", navodi se u saopćenju.

 

Predložio je i da se "višekratnih obećanja", odmah započne pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje već imaju status kandidata.

 

Milanović je također kazao da treba ubrzati pregovore sa Crnom Gorom, dok se Srbija "u ovom, za evropski mir, važnom trenutku (...) mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku".

 

"EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke", zaključuje se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI