EU REZOLUCIJA

Najjači udar na Vučića iz Brisela: 'Duboko žalimo zbog vaše odluke, ovo će biti posljedice...'

Front 01.03.22, 13:02h

Najjači udar na Vučića iz Brisela: 'Duboko žalimo zbog vaše odluke, ovo će biti posljedice...'
U nacrtu Rezolucije o kojoj će se glasati danas poslijepodne stoji da Evropski parlament “prima na znanje s dubokom zabrinutošću neprestana nastojanja Ruske Federacije za destabilizaciju Zapadnog Balkana i uplitanja u njihove demokratske procese”

 

 

U Briselu uskoro počinje rasprava na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta posvećena ruskoj agresiji na Ukrajinu. Osim lidera EU institucija, očekuje se da će se zastupnicima obratiti osobno putem video veze i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

Osim podrške herojskoj borbi ukrajinskog naroda, podrška Ukrajini za evropsku perspektivu i osude ruske invazije, zastupnici će uputiti i poruku Srbije zbog toga što je odbila podržati sakncije protiv Rusije čime je ugrozila i svoj proces pristupanja Evropskoj uniji. Izrazit će i “duboku zabrinutost” nastojanjima Rusije da destabilizira Zapadni Balkan.

 

U nacrtu Rezolucije o kojoj će se glasati danas poslijepodne stoji da Evropski parlament “prima na znanje s dubokom zabrinutošću neprestana nastojanja Ruske Federacije za destabilizaciju Zapadnog Balkana i uplitanja u njihove demokratske procese”.

 

Parlament će osuditi one koji su izrazili potporu Rusiji nakon agresije protiv Ukrajine i pozdraviti potporu koju su pokazale one države Zapadnog Balkana koje su euroatlantski saveznici.


- Duboko žalimo što se Srbija nije pridružila EU sankcijama protiv Rusije, što narušava njen pristupni proces u EU i izražavamo naše očekivanje da će se kandidati za članstvo u EU pridružiti ne samo zajedničkoj pravnoj stečevini već i zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU- stoji u tekstu Rezolucije o kojoj će se glasati kasnije.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da neće podržati sankcije protiv Rusije, a za pritisak optužuje Hrvatsku, medije i političare.

 

U EU raste frustracije ponašanjem Srbije. Iz Europske komisije su samo ponovili da 'očekuju od svih kandidata, prijatelja i istomišljenika, uključujući i Srbiju, da koordinirano promjene sankcije protiv Rusije '.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI