Tri zemlje kalkulišu s odlukom

SWIFT bi bio moćno oružje protiv Putina: Zašto ga Evropska unija ne iskoristi?!

Biznis Klub 25.02.22, 15:06h

SWIFT bi bio moćno oružje protiv Putina: Zašto ga Evropska unija ne iskoristi?!
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zamolio je čelnike EU da isključe Rusiju iz SWIFT-a riječima da će oni koji sumnjaju da to treba učiniti imati "...krv nedužnih ukrajinskih muškaraca, žena i djece na svojim rukama"

 

 

 

Moćno oružje koje EU i SAD mogu upotrijebiti protiv Rusije je SWIFT. Što je to i zašto Ukrajina traži da se sankcije prošire i na isključenje Rusije iz SWIFT-a? Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ili skraćeno SWIFT, je kooperativ sa sjedištem u Belgiji koji održava istoimeni sustav slanja informacija među financijskim institucijama.

 

Pojednostavljeno se može zamisliti kao sustav komunikacije među financijskim institucijama te sustav slanja i primanja poruka, tj. informacija među financijskim institucijama. Njime se točno, sigurno i brzo šalju i primaju informacije među bankama, primjerice o novčanim transferima.

 

Znači SWIFT ne prenosi novac, on samo prenosi informacije o prijenosu novca. On ne drži novac i ne upravlja novcem. Svaka banka ima svoj SWIFT broj i gotovo sve financijske transakcije između banaka u svijetu se obavljaju preko njega.

 

SWIFT danas koristi preko 11.000 financijskih institucija u preko dvjesto država i njime se dnevno razmjeni preko 32 milijuna poruka.


Moćno oružje koje se već koristilo

 

Isključenje iz SWIFT-a je već korišteno u sklopu sankcija sa svrhom stvaranja ekonomskog i političkog pritiska na pojedine režime. Godine 2012. isključene su sve banke i ostale financijske institucije Irana na zahtjev SAD-a i EU (jednoglasna odluka svih tadašnjih 27 članica), a u sklopu sankcija toj zemlji zbog nastavka razvoja vojnog nuklearnog programa.

 

2014. je Ujedinjeno Kraljevstvo pokušalo nagovoriti ostatak članica EU na izbacivanje Rusije iz sustava SWIFT, ali tada je to sami SWIFT odbio napraviti. Od tada je Centralna Banka Rusije stvorila svoju verziju sustava za slanje informacija među financijskim institucijama, System for Transfer of Financial Messages (SPFS),  ali taj sustav funkcionira samo u Rusiji i tek nekolicini banaka izvan nje.  

 

Ruske vlasti imaju ideju da prošire rusku verziju SWIFT-a na druge zemlje, poput Turske i Irana. Ali ruski SWIFT je puno gori od originalnoga pa se čak i u tim zemljama razmatra samo u slučaju nužnosti, a ne kao zamjena za SWIFT. Ipak, na njega je spojeno nešto više od 25 banaka iz Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Švicarske i Njemačke.

 

Sličnu zamjenu za SWIFT je pokušala napraviti i Kina, ali je doživjela neuspjeh.

 

Tko ne želi isključiti Rusiju iz SWIFT-a?

 

Članice EU izbjegavaju izbaciti Rusiju iz SWIFT-a jer bi to značilo i prekid svih plaćanja s kompanijama u Rusiji, ili bar znatno otežanje takvih plaćanja. Plaćanje uvoza nafte i plina bi bilo bitno otežano, a time bi prestale i isporuke.

 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zamolio je čelnike EU da isključe Rusiju iz SWIFT-a riječima da će oni koji sumnjaju da to treba učiniti imati "...krv nedužnih ukrajinskih muškaraca, žena i djece na svojim rukama".

 

Njemačka, Austrija i Italija ne žele isključiti Rusiju iz SWIFT-a. Je li razlog plin?

 

Prema dostupnim informacijama, samo Njemačka, Austrija i Italija ne žele isključiti Rusiju iz SWIFT-a, primarno zbog toga što time plaćaju za ruski plin, o kojem jako ovise. Ukrajinski predsjednik se već požalio da dosadašnje sankcije nisu učinile ništa da zaustave vojnu ofenzivu Rusije na njegovu zemlju.

 

Američki predsjednik Joe Biden je izrazio volju SAD-a da se Rusija izbaci iz SWIFT-a, ali da odluku stopiraju neke članice EU. Britanski premijer Boris Johnson se na summitu G7 navodno požalio kancelaru Njemačke Olafu Scholzu zbog stava Njemačke da ne treba Rusiju izbaciti iz SWIFT-a.

 

Očigledno neke zemlje poput Njemačke, Austrije i Italije kalkuliraju s odlukom i pokušavaju je što više odužiti, svjesne svoje ovisnosti o ruskom plinu. Time zemlje koje bi trebale biti predvodnice EU u humanitarnoj, političkoj i gospodarskoj obrani Ukrajine stoje po strani dok Putin okupira Ukrajinu.

 

SWIFT je moćno oružje, jer za njega nema adekvatne zamjene, ali je istodobno oružje koje će zaboljeti i EU, a ne samo Rusiju. Dosadašnje sankcije nisu naučile Rusiju lekciju, ali SWIFT bi mogao. Ako se skupi dovoljno političke hrabrosti u EU.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI