ULAZ BESPLATAN

1. mart – Dan nezavisnosti BiH u BKC-u Sarajevo: Obilježavanje jednog od najznačajnijih praznika naše zemlje

Kultura 25.02.22, 12:40h

1. mart – Dan nezavisnosti BiH u BKC-u Sarajevo: Obilježavanje jednog od najznačajnijih praznika naše zemlje
Programi se održavaju pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića

 


Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart bit će obilježen bogatim sadržajima u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Građani će imati priliku pogledati dokumantarni film "Referendum 1992" i film "Švedsko srce moje majke" te uživati u muzičko-zabavnom dječijem programu "Na dvoru bosanskom", javlja Fena.

 

Program u povodu 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas su predstavili direktor JU BKC Jasmin Duraković, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, autorica filma “Referendum 1992” Arijana Saračević-Helać te Almir Šahinović iz producentske kuće “Heft” koja je producirala film “Švedsko srce moje majke”.

 

Svečanost će započeti u ponedjeljak u galeriji BKC-a dječijim programom pod nazivom “Priče sa dvora bosanskog” u kojem će mladi umjetnici svirati djela poznatih kompozitora. Kroz bogatu historiju BiH posjetioce će voditi princeza i vitez sa bosanskog dvora, glumica Vanja Matović i glumac Kemal Čebo.

 

Istoga dana će u velikoj dvorani BKC-a premijerno biti prikazan dokumentarac “Referendum 1992” autorice Arijane Saračević-Helać koja je na konferencji za medije podsjetila da je 29. februara i 1. marta 1992. godine, od 64 posto građana BiH koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti BiH, 99,44 posto glasalo “ZA”.

 

- U dokumentarnom serijalu podsjećamo na okolnosti koje su dovele do važnog historijskog događaja za BiH. U tom kontekstu, zanimljivo je što se ove godine po prvi put otvaraju arhivi vezani za raspad Jugoslavije i nastanak novih nezavisnih država i otkrivaju do sada malo poznate činjenice – kazala je ona.


 
O svemu tome, uz autentičan filmski materijal, u seriji govore historičari, stručnjaci za međunarodne odnose, vojni analitičari, sociolozi, sudionici događaja u BiH i regiona.

 

Filmski materijal će u vidu serijala biti prikazan i na Federalnoj TV, 1., 2. i 3. marta.

 

Također će 1. marta u okviru filmske matineje u velikoj dvorani BKC-a biti prikazan domaći igrani film Adisa Bakrača “Švedsko srce moje majke”.

 

Praznični program na ovorenom bit će održan ispred gradske tržnice Markale od 13.00 do 22.00 sata, a nastupit će i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

 

Nastupit će i hor za djecu “Superar”, “Duo LaVa”, grupa “Vremeplov”, Zlatan Karić&Cover Art beng, grupa “Zoster”.

 

Duraković je također najavio i javnu tribinu koja će biti održana u BKC-u pod nazivom “Šta nama znači Prvi mart”, a govorit će profesori, pisci, novinari, društevno-politički i kulturni radnici Dragan Bursać, Nerzuk Ćurak, Dragan Markovina, Jasmin Duraković i drugi.

 

Također će u BKC-u biti održana i svečana projekcija domaćeg igranog filma “Švedsko srce moje majke”.

 

Učesnici današnje konferencije su ukazali na važnost obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, kao i svih za domovinu BiH značajnih praznika. Posebno je to važno za mlade, buduće generacije - moraju znati cijenu slobode koju su platili građani, heroji odbrane Bosne i Hercegovine, a sve kako se prošlost ne bi ponovila.

 

Programi se održavaju pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

 

S obzirom na to da su ublažene epidemiološke mjere, ulaz je slobodan za sve programe, javila je Fena.

 

 

bkc-plakat-1-mart-2022


Ponedjeljak, 28.02.2022.


11:00 – „Na dvoru bosanskom“ - muzičko - zabavni program za djecu / galerija BKC

19:00 - Referendum '92. - premijera dokumentarnog filma, autorica Arijana Saračević-Helać / velika dvorana BKC


Utorak, 01.03.2022.

            
11:00 - Filmska matineja „Švedsko srce moje majke“ domaći igrani film Adisa Bakrača / velika dvorana BKC

13:00 -  22:00 praznični muzički program na otvorenom / Gradska tržnica    Markale:

13:00 – Vojni orkestar Oružanih snaga BiH

13:30 – hor Superar

14:00 – Duo LaVa

15:00 – Vremeplov

17:30 – Zlatan Karić & Cover Art bend

20:00 - Zoster

17:00 - Javna tribina: Šta nama znači Prvi mart? / galerija BKC U okviru tribine će govoriti ugledni profesori, pisci, novinari, društveno-politički i kulturni radnici: Dragan Bursać, Nerzuk Ćurak, Dragan Markovina, Jasmin Duraković i drugi.

19:00 - „Švedsko srce moje majke“ domaći  igrani film Adisa Bakrača / velika dvorana BKC

 

(DEPO PORTAL/ad)
                  

 

BLIN
KOMENTARI