Stimuliranje produkcije u Kantonu Sarajevo

Dva miliona KM iz budžeta za povrat od 30 posto: Nova odluka Vlade KS za podršku filmskoj i TV industriji

Kultura 23.02.22, 12:37h

Dva miliona KM iz budžeta za povrat od 30 posto: Nova odluka Vlade KS za podršku filmskoj i TV industriji
Zahvaljujući ovim poticajima, uložena dva miliona maraka će u Kanton Sarajevo generisati oko sedam miliona maraka iz privatnog sektora i stranih izvora - pojasnio je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić

 

 


Povodom novih uredbi Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo o izdvajanju poticajnih sredstava iz budžeta Kantona za kreativnu industriju, odnosno za finansiranje filmske i TV industrije u Kantonu Sarajevo, danas je održana konferencija za medije.


- Novim odlukama Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, za ovu godinu planirana su ne samo povećanja postojećih iznosa za kreativnu industriju, nego i uvođenje potpuno novih mehanizama podrške ovom sektoru po uzoru na najbolje prakse Evrope i svijeta. Za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije u ovoj godini je planirano izdvajanje od milion maraka što je veći iznos od dosadašnjeg, dok će kao potpuno novi način podrške filmskoj i TV produkciji iz budžeta Kantona Sarajevo kroz poticajna sredstva biti izdvojeno dva miliona maraka. Ova vrsta poticaja je modalitet koji se koristi širom svijeta, a posljednjih godina je sve prisutniji što je slučaj i u zemljama Jugoistočne Evrope gdje su predvodnici ovog trenda Hrvatska, Srbija i Mađarska. Samo tri zemlje u regionu nisu imale ovu vrstu poticaja: Bosna i Hercegovina, Albanija i Moldavija. Izdvajanje dva miliona maraka iz budžeta Kantona Sarajevo znači povrat od 30 posto uloženih sredstava u proizvodnju audio-vizuelnog sadržaja na području Kantona Sarajevo, odnosno sredstava koja su došla iz privatnog sektora i stranih izvora. Zahvaljujući ovim poticajima, uložena dva miliona maraka će u Kanton Sarajevo generisati oko sedam miliona maraka iz privatnog sektora i stranih izvora. Uz timski rad strukovnih udruženja, profesionalaca iz struke, napravljen je pravilnik u kojem su transparentno i vrlo detaljno navedeni i objašnjeni kriteriji po kojima se vrši povrat od 30 posto finansijskih sredstava uloženih u proizvodnju filmskog i TV sadržaja na području Kantona Sarajevo - rekao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.


Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović podsjetio je da su nedavno objavljeni rezultati nove Studije o utjecaju Sarajevo Film Festivala na ekonomiju, društvo i turizam Sarajeva i Bosne i Hercegovine, čija mjerenja od 2015. godine vrši međunarodna kompanija Olsberg SPI, specijalizirana u području kreativnih industrija.


- Sarajevo Film Festival je, osim što je filmski festival, motor za razvoj filmske industrije. Cilj nam je da Sarajevo bude generator proizvodnje, da ima jak proizvodni sektor, da bude mjesto koje će privlačiti strane investicije, mjesto na kojem će se promovisati najbolje praske. Zato je nova Studija, koja je finansirana kroz UNESCO-ov Međunarodni fond za kulturnu raznolikost, izvršila analizu i izmjerila kapacitete za proizvodnju audio-vizuelnog sadržaja na području Kantona Sarajevo te omogućila uvid u mogućnosti izmjene kulturne politike grada i Kantona, sve s ciljem oživljavanja i stimulacije cjelokupnog sektora filmske i TV produkcije u Sarajevu - rekao je Marjanović.


Ukupni sadašnji kapaciteti Sarajeva su prema toj analizi dobili generalnu jedva prolaznu ocjenu 2 od 5, a uz nove mehanizme podrške koje je usvojila Vlada Kantona Sarajevo očekivanje je da će za dvije godine rezultati biti duplo bolji.


Marjanović je naveo i neke primjere koje je pokazala analiza produkcijskih kapaciteta: Sarajevo ima odličnu ocjenu kada su u pitanju lokacije za snimanja, što bi mogao biti ključni faktor za privlačenje stranih produkcija, ali su problematična područja u pogledu dostupne infrastrukture i opreme. Također, na tržištu nedostaju profesionalni filmski i TV studiji. U oblasti usluga namijenjenih filmskoj industriji utvrđen je niz nedostataka. Produkcijski servisi su još jedna oblast koja nije optimalno formirana – iako će se vjerovatno razviti u odgovoru na rast strane produkcije.


- Ključna stavka u smislu privlačenja produkcija je kvalitet i ponuda profesionalnih filmskih i TV ekipa. Situacija u Sarajevu je po ovom pitanju neujednačena. Talenti u nekim segmentima kreativne industrije su izrazito dobri – posebno kad je riječ o piscima, što je svakako pozitivno u smislu budućeg prenošenja lokalnih priča, ali je ponuda nedovoljna u nekim drugim segmentima zbog manjka iskustva. Ovi poticaji otvoraju prostor za edukaciju, sticanje iskustva u struci, otvaranje novih radnih mjesta i ostanku mladih profesionalaca u Bosni i Hercegovini - rekao je Marjanović.


Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini, rekla je da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo zajedno sa strukovnim udruženjima - Udruženjem filmskih radnika u BiH i Udruženjem rediteljica i reditelja u BiH – radilo na formiranju pravilnika.


- Sve ovo je pokazalo značaj suradnje Ministarstva kulture i sporta i strukovnih udruženja, gdje je napravljen ogroman napredak u uređenju ove oblasti. Protekla godina bila je radna godina u kojoj se pokazalo da sinergija između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i struke može polučiti značajne rezultate. Mi sada imamo jako dobar Pravilnik za poticaje i dobar Pravilnik za filmsku produkciju na nivou Kantona Sarajevo, te samim tim značajnu platformu za daljnji razvoj audio-vizualnog sektora koji, iako godinama ostvaruje rezultate, također stagnira kada su u pitanju neke profesije, infrastruktura i tehnička opremljenost. Rezultati ovog procesa i sada su vidljivi, a tek će u narednom periodu biti izuzetni - naglasila je Tataragić.
 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI