VIDEO/ U jednom od najvećih porodilišta u BiH

Jezivo iskustvo porodilje: Muž je doktoricu, koja je za porod tražila 500 KM, okačio o čiviluk! Da, visila je na čiviluku!

Hronika 22.02.22, 18:01h

Jezivo iskustvo porodilje: Muž je doktoricu, koja je za porod tražila 500 KM, okačio o čiviluk! Da, visila je na čiviluku!
Nakon godina borbe sa sterilitetom konačno smo upjeli u našoj namjeri da postanemo roditelji. Trudnoća je prošla super i jedva smo čekali da porođaj krene. Odlučili smo da suprug bude sa mnom na porod i činilo se da će sve biti savršeno. Nakon prijema i početka kontrakcija ja sam se počela otvarati ali porođaj nije tekao u očekivanom pravcu, ovako svoje iskustvo započinje majka koja je rađala u jednom od najvećih porodilišta u našoj zemlji

 

 

 

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva podijelilo je priču porodilje iz Bosne i Hercegovine koja je imala, kako su naveli, poprilično neugodno iskustvo. Naime, šefica smjene u porodilištu je zatražila da joj se plati 500 KM da bi trudnicu porodila carskim rezom iako je ona već bila u kritičnom stanju. Suprug je u tom trenutku vidno uznemiren doktoricu doslovno okačio o čiviluk.

 

Iz Udruženja su naveli da je ova priča morala biti ispričana prvenstveno zbog hrabrosti i strpljenja ove hrabre žene, a onda i kako bi se javnosti skrenula pažnja na sve češću korupciju u bh. društvu.

 

“Nakon godina borbe sa sterilitetom konačno smo upjeli u našoj namjeri da postanemo roditelji. Trudnoća je prošla super i jedva smo čekali da porođaj krene. Odlučili smo da suprug bude sa mnom na porod i činilo se da će sve biti savršeno. Nakon prijema i početka kontrakcija ja sam se počela otvarati ali porođaj nije tekao u očekivanom pravcu”, ovako svoje iskustvo započinje majka koja je rađala u jednom od najvećih porodilišta u našoj zemlji.

 

“Dalje su prolazili sati i sati, a meni i suprugu se niko nije obraćao, a nakon više ni sami ne znamo koliko vremena, došla je doktorica i rekla da će porod ipak biti na carski rez. Ja sam bila priključena na drip, konstantno sam imala kontrakcije ali se ništa nije dešavalo, čekali smo, a ni sami nismo znali šta jer se nama, ni meni ni suprugu, niko nije obraćao. Ponovo nakon nekoliko sati došla je doktorica i rekla da ja moram na carski rez, ali da šef smjene, starija doktorica se pita sve, i da ona neće da me odvede na carski dok joj se ne plati 500 KM”, ispričala je.

 

Ono što se dalje događalo je trenutak u kojem je suprug, umjesto koverte, doktoricu koja je odbijala da uradi carski rez - iako je kasnije će se ispostaviti bio ugrožen život i majke i djeteta - tu istu doktoricu sa mantilom doslovno okačio na čiviluk. To je bio trenutak, navode, koji pamti cijelo porodilište koje je bilo u smjeni tog dana.

 

Tim činom se zaboravilo na koverte i krenulo je spašavanje majke i bebe, a do danas su to traume i slučaj koji nije zaboravila nijedna strana.

 

“Možemo li zamisliti šta bi se dogodilo da suprug nije došao na porođaj?”, pitali su iz Udruženja.

 

Cijelu priču pogledajte u video ispovijesti majke koje je hrabro stala pred kamere i svojim primjerom pokazala kako se boriti protiv nepravde, iako u tom trenutku nije imala nikave šanse da pobijedi.

 

Projekt je sproveden kroz “Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, a kojeg je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI