Zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja

Potvrđena optužnica protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić

Hronika 22.02.22, 15:22h

Potvrđena optužnica protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić
U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se za Hadžigrahić izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rektora JU Univerzitet u Tuzli u trajanju od najmanje pet godina

 

 

 

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog Kantona.

 

Saopćeno je da postoji osnovana sumnja da je Hadžigrahić, kao rektorica Univerziteta u Tuzli i kao predsjedavajuća Senata Univerziteta, u periodu od februara 2021. godine i dalje, postupala suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK i Statuta Univerziteta.   

 

U optužnici je navedeno da, iako je bila svjesna da se u vezi s raspisanim javnim konkursom za izbor kandidata za docenta u naučno-nastavnoj oblasti „Biljna proizvodnja, šumarstvo i ribarstvo“ na Tehnološkom fakultetu vodi sudski spor nakon izbora kandidata i da je pravosnažnom presudom nadležnog suda u januaru 2021. godine poništena odluka o izboru kandidata za navedeno naučno-nastavno zvanje iz januara 2018. godine, nije poduzela potrebne radnje u cilju provođenja pravosnažne presude.

 

U saopćenju se navodi da Hadžigrahić nije donijela odluku o prestanku radnog odnosa, kao ni odluku o nastavku vođenja  procedure po ranije raspisanom konkursu, čime je ovoj osobi omogućila korist u vidu nastavka radnog odnosa i svih drugih prava iz radnog odnosa u periodu od prijema pismenog otpravka pravosnažne presude suda u februaru 2021. godine do danas.

 

Dakle, kao službena osoba u Federaciji BiH neobavljanjem svojih dužnosti je drugome pribavila korist.

 

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se za Hadžigrahić izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rektora JU Univerzitet u Tuzli u trajanju od najmanje pet godina, te da se, kao imovinsko pravni zahtjev oštećenog, poništi ugovor o radu između Univerziteta i ovog docenta na Tehnološkom fakultetu Tuzla, saopćeno je. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI