Dragan Mektić, zastupnik u PSBiH

Otvoreno se spominje mogućnost rata... Na sceni je nacionalna homogenizacija birača!

Front 17.02.22, 12:49h

Otvoreno se spominje mogućnost rata... Na sceni je nacionalna homogenizacija birača!
Dragan Mektić nije želio konkretno odgovoriti na pitanje da li bi podržao ideju za prenos nadležnosti, kada bi takvo šta bilo predloženo na neki pogodniji način, ali je jasnog stave da nije samo SNSD kriv za stanje u državi. Tu su, smatra Mektić i njihovi saveznici na nivou države, HDZ BiH i SDA

 

 

“Ne možete narod deset puta varati na istu priču, na isti fazon, mislim u političkom smislu. Potrebno je izmisliti nešto novo. I onda se spinuju ove stvari kakve se spinuju, dešava se ovo sa Izbornim zakonom, dešava se ovo sa manipulacijama u Republici Srpskoj”, govori za intervju “Jedan” zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Dragan Mektić

 

Pojašnjava kako se jasno vidi da se u slučaju mogućnosti prenosa nadležnosti sa nivoa države na entitet radi o manipulaciji. Mektić smatra da, ako bi postojala ozbiljna namjera za prenos nadležnosti, ta odluka ne bi bila donesena sa odgodom stupanja na snagu.

 

“To je u potpunosti jasno da je u pitanju samo da se prođe kroz izbore, da se ponovo izvrši ta izborna prevara građana”, tvrdi zastupnik SDS-a.

 

Odgovornost dijele SNSD, HDZ i SDA

 

Dragan Mektić nije želio konkretno odgovoriti na pitanje da li bi podržao ideju za prenos nadležnosti, kada bi takvo šta bilo predloženo na neki pogodniji način, ali je jasnog stave da nije samo SNSD kriv za stanje u državi. Tu su, smatra Mektić i njihovi saveznici na nivou države, HDZ BiH i SDA.

 

“Mislim da smo ušli u ovu zadnju godinu pred izbore. Dosta rano je počela izborna kampanja i neću da kažem da to sada radi samo pozicija ili vlast u Republici Srpskoj. Rekao bih da tako isto radi i koalicija koja je na nivou Bosne i Hercegovine, a to je SNSD, to je SDA i to je HDZ. Vidite šta se dešava oko Izbornog zakona BiH i promjena Izbornog zakona.

 

Mektić ističe kako su tri pomenute partije gotovo uvijek na vlast dolazile ekstremističkom politikom, a vrhunac njihovih aktivnosti je, kako kaže, činjenica da se danas u Bosni i Hercegovini otvoreno spominje i mogućnost rata.

 

“To je izazvalo jedan pojačani međunarodni intervencionizam u BiH. Očigledno je da su ove partije ocijenile i procijenile, na osnovu svog trenutnog političkog rejtinga, da im dosadašnja priča više ne polazi za rukom, pa se pojavila potreba da se izvrši nacionalna homogenizacija biračkog tijela u tri ta korpusa”, ističe Mektić.

 

Sankcije Dodiku pogodiće RS, pa i cijelu BiH

 

Dragan Mektić smatra kako će sankcije Miloradu Dodiku vrlo brzo pogoditi cijeli entitet Republiku Srpsku, pa čak i cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali to malo ko vidi.

 

“Mi smo sistem spojenih posuda. Postoji ta jedna informativna blokada i neće narodu da se prenesu stvarne razmjere tog problema i prave razmjere tih sankcija i posljedica koje mogu da nastupe”, tvrdi Mektić.

 

Priznati grešku je vrlina

 

Zastupnik Mektić ne vidi problem nakon što je priznao da je, mimo zakona, pogodovao zapošljavanju nekih ljudi u vrijeme kada je bio ministar sigurnosti. U tom slučaju, kako smatra, više bi od kršenja zakona trebalo da se cijeni njegova iskrenost.

 

„Ako nekada čovjek uvidi svoju grešku, priznam svoju grešku i iskreno javno se pokajem za tu grešku, izvinim se svim građanima cijele Bosne i Hercegovine za to što sam pogriješio, da li to mora da uruši taj moj neki kredibilitet. Pa ponekad iskrenost treba da bude vrlina u određenim situacijama, a ne mana. Mada, ja ne mislim da sam uradio nešto dobro“, upitao se poslanik SDS-a u Predstavničkom domu BiH.

 

U intervjuu „Jedan“ Dragan Mektić govori o tome da bi podržao tehničke izmjene Izbornog zakona i uvođenje institucije vanrednih izbora. Podržao bi, kaže, i inicijativu da nositelji funkcija prije stupanja na dužnost moraju proći test na droge, te psihijatrijski pregled, ali ako bi sve to bilo oslobođeno mogućnosti za zloupotrebu i političku manipulaciju.

 

Intervju 'Jedan' na BHT1 je na programu večeras u 20 sati.

 
 

(BHRT, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI