Iza sebe ostavila bogat i raznovrstan opus

Komemorativni skup za profesoricu Muzičke akademije Anđelku Bego-Šimunić

Kultura 15.02.22, 19:13h

Komemorativni skup za profesoricu Muzičke akademije Anđelku Bego-Šimunić
Nakon odlaska u mirovinu 2009. godine ostaje angažirana na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu do 2011. godine

 

 

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu održan je komemorativni skup za profesoricu Anđelku Bego-Šimunić, koja je preminula 9. februara.

 

Anđelka Bego-Šimunić iza sebe je ostavila bogat i raznovrstan umjetnički opus predstavljan u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Rusiji, Holandiji, Italiji, Švicarskoj, Francuskoj i Vatikanu.

 

Više od 50 djela za različite sastave, među njima 14 kompozicija za solističke instrumente, 20 kompozicija za kamerne sastave, devet simfonijskih djela i djela za solo instrumente ili glas i orkestar, svjedoče o njenom rafiniranom kompozicionom jeziku, koji karakteriziraju neoklasicistički, neoromantički i ranoekspresionistički kompozitorski maniri, rečeno je na komemoraciji.

 

Bego-Šimunić rođena je 23. oktobra 1941. godine u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završene Gimnazije i Srednje muzičke škole (smjer klavir), 1960. godine upisuje studij kompozicije na Odsjeku za kompoziciju i dirigovanje Muzičke akademije u Sarajevu u klasi red. prof. Ivana Brkanovića. Studij drugog stupnja s glavnim predmetom Kompozicija završava 1967. godine u klasi red. prof. Miroslava Špilera, a studij trećeg stupnja, također s glavnim predmetom Kompozicija, završava 1973. godine u istoj klasi.

 

Djelovala je kao profesorica teorijskih predmeta (Harmonija, Kontrapunkt, Solfeggio i Teorija muzike) na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu od 1969. do 1975. godine, kada preuzima mjesto asistentice u stalnom radnom odnosu na sarajevskoj Muzičkoj akademiji u okviru predmeta Kompozicija, Orkestracija i Osnovi kompozicije i orkestracije.

 

Godine 1985. izabrana je u zvanje docenta, 1994. u zvanje vanrednog profesora, a 2001. godine u zvanje redovnog profesora za iste predmete. Obavljala je dužnost prodekana za nastavu u razdoblju od 1987. do 1991. godine, a šefa Odsjeka za kompoziciju od 2006. do 2008. godine. Nakon odlaska u mirovinu 2009. godine ostaje angažirana na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu do 2011. godine.

 

Prvi put se publici predstavila 1964. godine djelom Allegretto Scherzoso (1963) u izvedbi Simfonijskog orkestra Radio Sarajeva. Iste godine izvedeno joj je i djelo Sonatina in Es, a 1971. i Koncert za klavir i orkestar u izvedbi pijanistice Milice Šnajder, Simfonijskog orkestra RTV Sarajevo s dirigentom Radivojem Spasićem.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI