Smjena vlasti u TK

SDP o koaliciji 'Valentinovo': Srušili su Vladu Kadrije Hodžića, znajući da smo najavili provjeru nelegalno stečene imovine

Front 15.02.22, 19:08h

SDP o koaliciji 'Valentinovo': Srušili su Vladu Kadrije Hodžića, znajući da smo najavili provjeru nelegalno stečene imovine
Koalicija „Valentinovo“ uspostavljena je između stranke protiv čijeg je predsjednika potvrđena optužnica (SD), čiji je ministar MUP-a prvostepeno osuđen, zatim Stranke za BiH koja se u Sarajevu zarekla da neće koalirati sa SDA, a koja također ima bivšeg ministra privrede sa optužnicom, te Demokratskom frontom, koja licemjerno ulazi u vlast sa centrom desnice i optuženicima, protiv čega je u javnosti najglasnija, saopćeno je iz SDP-a

 

 

Povodom jučerašnjeg rušenja Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio KO SDP Tuzlanskog kantona na čelu sa prof. dr. Kadrijom Hodžićem iz KO SDP Tuzla poručuju da su dostojanstveno odstupili s pozicija ostavkama, poštujući volju nove vladajuće većine, uvidjevši da se SDA putem preletača i vjernih partnera SD, DF i SBiH vraćaju u vlast na TK.

 

- Rušenje Vlade TK nekoliko mjeseci pred opće izbore dovodi u opasnost implementaciju započetih projekata od interesa za razvoj TK, a sve zarad  uskostranačkih interesa. SDA-u, SD-u DF-u i SBiH-u su fotelje neposredno pred izbore važnije od građana i Kantona. Srušili su Vladu Kadrije Hodžića, jer su uvidjeli kojim intenzitetom radimo, a znajući i da smo najavili provjeru nelegalno stečene imovine.

 

Kada je riječ o povećanju plata izabranim dužnosnicima, što nam se pripisuje, potcrtavamo da je Vlada TK isključivo kao izvršna vlast sprovela jednoglasnu Odluku Administrativne komisije Skupštine TK, u čijem su sastavi bili i Žarko Vujović, novoizabrani predsjednik Skupštine TK, kao i Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK. Povećanje plata svim izabranim i imenovanim dužnosnicima je odluka Skupštine TK, pozicije i opozicije, pa i Žarka Vujovića koji javno danas istupa protiv toga, a ne Vlade TK, niti premijera Kadrije Hodžića - saopćeno je iz KO SDP Tuzla.

 

Iz SDP-a podsjećaju da su 26. januara 2021. godin, kada su preuzeli mandat, na računima zatekli 80 miliona KM, a novoj vladajućoj većini ostavljaju 123 miliona KM. Dočekani su sa deficitom Budžeta TK iz 2020. godine u iznosu od 1.7 miliona KM, a ostavljaju iza sebe suficit od najmanje 25 miliona KM.

 

- Za samo godinu dana započeli smo procese i projekte koji će unaprijediti rad javnog sektora Kantona, a nadamo se da nova vlast neće zloupotrijebiti novoosnovani Ured za borbu protiv korupcije, koji smo oformili s ciljem da se stane u kraj decenijskom kriminalu. Set antikoruptivnih mjera, transparentan rad bez zapošljavanja srodnika članova Vlade TK, povećanje plata zaposlenima u policiji, zdravstvu, obrazovanju, državnoj službi obilježja su Vlade koju je predvodio SDP TK sa prof. dr. Kadrijom Hodžićem - saopćeno je.

 

Od niza učinjenih pomaka iz KO SDP Tuzla ističu znatno povećanje sredstava za poljoprivrednike sa 4,5 na preko 8 miliona KM, povećanje od 3.4 miliona KM za socijalnu zaštitu, potpomogli su privredu sa oko 4 miliona KM, prvi put su podržali sektor saobraćaja sa oko 800.000 KM, a putem stranih organizacija su obezbijedili 24 miliona KM za projekte energetke efikasnosti za 200 javnih objekata u TK, čija će realizacija vrlo brzo početi.

 

- Rušenje Vlade TK, između ostalog, spriječilo je i ugovoreno potpisivanje spremnog Memoranduma o saradnji sa italijanskom pokrajinom Trento, koji je na osnovu ličnog zalaganja i doprinosa prof. dr. Kadrije Hodžića i saradnika trebao unaprijediti mnoge resore u Kantonu.

 

Koalicija „Valentinovo“ uspostavljena je između stranke protiv čijeg je predsjednika potvrđena optužnica (SD), čiji je ministar MUP-a prvostepeno osuđen, zatim Stranke za BiH koja se u Sarajevu zarekla da neće koalirati sa SDA, a koja također ima bivšeg ministra privrede sa optužnicom, te Demokratskom frontom, koja licemjerno ulazi u vlast sa centrom desnice i optuženicima, protiv čega je u javnosti najglasnija. Naš rad su prepoznale inozemne institucije poput Delegacije EU u BiH, Američke ambasade u BiH, OSCE-a koje su nam javno upućivale riječi pohvale i pružale podršku.

 

Uvjereni smo da su i građani prepoznali naš rad, te da će ovakav prekid započetog uspješnog i transparentnog rada, izazvan ličnim interesima nekoliko mjeseci pred izbore, osuditi po zasluzi na dan izbora kada odlučuju građani, a ne pojedini oportunisti, postratni profiteri i tajkuni, jer zbog ovakvih poteza i pohlepe za vlasti stotine hiljada porodica su napustile BiH u proteklom periodu.

 

Kao opozicija u TK proveli smo oko 8 godina, a za godinu dana rada pokazali smo transparentan i uspješan rad, poručujemo da ćemo nastaviti raditi za interes građana TK, te da nas lični interesi i volja lokalnih moćnika neće zaustaviti u započetim reformama i borbi za pravednije društvo - saopćeno je iz KO SDP-a Tuzla.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI