VIDEO/ Njemački kancelar doputovao u Moskvu

Putin na važnoj presici govorio o ratovima u BiH i Hrvatskoj, optužio NATO: 'Još ima prostora za pregovore'

Front 15.02.22, 16:41h

Putin na važnoj presici govorio o ratovima u BiH i Hrvatskoj, optužio NATO: 'Još ima prostora za pregovore'
Putin je upitan isključuje li mogućnost rata u Evropi. On se onda referirao na ranije Scholzove izjave da njegova generacija ne može zamisliti rat u Evropi. No, kako je Putin kazao, na području bivše Jugoslavije bio je rat ‘90-ih

 

 

 

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je danas u Moskvu na važan sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na kojem je glavna tema bila kriza vezana za Ukrajinu. Osim toga, razgovarali su i o privrednoj saradnji, posebno o energentskom sektoru. Nakon sastanka održali su konferenciju za medije.

 

Putin je kazao da je u zadnjih 30 godina u više navrata rečeno da neće biti širenja NATO-a te dodao da danas vidimo "NATO infrastrukturu pred našim vratima".

 

Putin je komentirao i Ukrajinu u NATO-u.

 

“To pitanje moramo riješiti sada, mi to moramo riješiti tokom ovih pregovora”, rekao je.

 

“Nadamo se da će naši partneri čuti što nas zabrinjava i shvatiti nas ozbiljno”, dodao je.

 

Glavni zahtjev Rusije je da Ukrajina ne uđe u NATO.


Putin je upitan isključuje li mogućnost rata u Evropi. On se onda referirao na ranije Scholzove izjave da njegova generacija ne može zamisliti rat u Evropi. No, kako je Putin kazao, na području bivše Jugoslavije bio je rat ‘90-ih. Taj rat je, kaže Putin, inicirao NATO.

 

Putin dodaje da Rusija ne želi rat te je zbog toga iznio prijedloge za početak pregovora. No kaže da nije bilo konstruktivnog odgovora na njihove prijedloge. Ipak prostor za pregovore još postoji, kaže.

 

Putin je rekao da NATO nije ispunio osnovne zahtjeve Rusije te da se ne smije širiti na štetu drugih zemalja. No dodao je da je spreman razgovarati o pitanjima europske sigurnosti te o pitanjima vezanim uz projektile i njihovo razmještanje.

 

Scholz je kazao kako očekuje deeskalaciju.

 

Putin je optužio Ukrajinu za provođenje genocida u regiji Donbas, koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

 

 Putin je rekao kako je Njemačka Rusiji ključni partner te kako bi volio osnažiti njihove odnose.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI