Pripreme za najgori scenarij

SAD povlači vojsku iz Ukrajine: 'Hitno napustite zemlju, ne očekujte da ćemo vas evakuirati ili spašavati'

Front 12.02.22, 17:44h

SAD povlači vojsku iz Ukrajine: 'Hitno napustite zemlju, ne očekujte da ćemo vas evakuirati ili spašavati'
Ovaj potez u kombinaciji s evakuacijom svog neesencijalnog diplomatskog osoblja je znak rastuće zabrinutosti među američkim dužnosnicima za sigurnost Amerikanaca u Ukrajini, navodi CNN. Pentagon poručuje kako uprkos ovom potezu "i dalje podržava ukrajinsku vojsku"

 

 

Danas u 17:04 ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden uspostavili su telefonsku vezu. Poziv je uslijedio nakon sedmice diplomatskih napora da se izbjegne oružani sukob u Ukrajini. Rusija u isto vrijeme ne prestaje gomilati snage uz ukrajinsku granicu.

 

Jučer je SAD objavio upozorenje da bi se takav napad mogao dogoditi unutar sljedećih 10 dana, a zapadne vlade pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu.

 

Obraćajući se novinarima nakon što je američki predsjednik održao videokonferenciju s više svjetskih vođa, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je nova zabrinutost da bi napad od kojeg se dugo strahovalo mogao početi prije završetka Zimskih olimpijskih igara 20. februara.

 

Do sada se najviše nagađalo da bi takav napad mogao početi nakon Zimskih igara, da se ne naljuti Peking. Sullivan je rekao da nije sigurno da je napad naređen.

 

"Najbrži način da se ovo završi bio bi da Rusija deeskalira svoje snage", rekao je. I Rusija i SAD tvrde da je druga strana zatražila telefonski razgovor.

 

State Department: Pripremamo se za najgori scenarij

 

State Department povlači veliku većinu svog osoblja iz ambasade u Kijevu jer Rusija ima "vrlo sposobnu vojsku i Amerika se mora propremiti za najgori scenarij - ruski napad na glavni grad Ukrajine", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

 

Amerika će u Kijevu zadržati samo nekolicinu ključnih diplomata, od kojih će se neki preseliti u Lvov, grad na zapadu Ukrajine.

 

"Oprez zahtijeva da planiramo i pripremamo se za najgori scenarij. A najgori scenarij bi očito uključivao značajan ruski napad na Kijev", rekao je dužnosnik tokom današnjeg brifinga s novinarima.

 

"Rusija ima vrlo sposobnu vojsku koja raspolaže značajnom ubojitom moći. Odluče li iskoristiti dio te moći protiv Kijeva, postoji puno opcija da stvari pođu krivo", dodao je.


Američka vojska se povlači iz Ukrajine

 

Američki Pentagon objavio je da su gotovo svi američki vojnici povučeni iz Ukrajine, javlja AFP.

 

Američki ministar odbrane Lloyd Austin naredio je povlačenje pripadnika Nacionalne garde iz Ukrajine. Vojnici će biti razmješteni "drugdje u Evropi", rekao je. Radi se o 160 vojnika koji su u Ukrajini bili od novembra.

 

Ovaj potez u kombinaciji s evakuacijom svog neesencijalnog diplomatskog osoblja je znak rastuće zabrinutosti među američkim dužnosnicima za sigurnost Amerikanaca u Ukrajini, navodi CNN. Pentagon poručuje kako uprkos ovom potezu "i dalje podržava ukrajinsku vojsku".

 

Viši dužnosnik američkog Ministarstva vanjskih poslova rekao je novinarima da je "krajnje vrijeme da američki državljani napuste Ukrajinu" jer je "ono što Amerika može učiniti da im pomogne ograničeno u zoni sukoba".

 

"Nedavni razvoj događaja za američke državljane znači da ne samo da je vrijeme da napuste Ukrajinu, nego je krajnje vrijeme da to naprave", rekao je dužnosnik State Departmenta, a prenosi CNN.

 

"Iako administracija Joea Bidena intenzivno radi na tome da ne dođe do rata, oružani sukob je sve vjerovatniji", rekao je dužnosnik, dodavši kako SAD povlači svoje velik dio svojih diplomata iz Ukrajine "na siguran način".

 

Dužnosnik je ponovio da nijedan Amerikanac u Ukrajini ne bi trebao očekivao da će ga američka vojska evakuirati ili spašavati.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI