GUBITAK OD 7,5 MILIONA KM

Oglasili se iz Uprave FDS-a: Evo kako ćemo izvršiti likvidaciju... Šta će biti sa više od 200 radnika?

Biznis Klub 12.02.22, 11:16h

Oglasili se iz Uprave FDS-a: Evo kako ćemo izvršiti likvidaciju... Šta će biti sa više od 200 radnika?
Nažalost, uprkos maksimalnim naporima svih uposlenih u FDS, a imajući u vidu negativne efekte akcizne politike na nivou BiH, dalji opstanak FDS nije moguć - tvrde iz ove kompanije

 

 

 

 

Uprava Fabrike duhana Sarajevo uputila je saopćenje za javnost u vezi sa dešavanjima u FDS, u kome se navodi sljedeće:


Nadzorni odbor kompanije BADECO ADRIA d.d, koja je većinski vlasnik FDS d.o.o., donio je prijedlog odluke o likvidaciji iste. Da bi odluka Nadzornog odbora stupila na snagu, istu treba potvrditi Skupština Društva na sjednici koja bi trebala biti održana početkom marta ove godine.


Prilikom donošenja odluke Nadzorni odbor se rukovodio isključivo ekonomskim motivima, jer u posljednje tri godine akumulirani gubitak FDS iznosi 7,5 miliona KM. Ovaj prijedlog odluke je posljedica dugogodišnjeg sistemskog uništavanja domaće duhanske industrije od strane nadležnih, kako primarne industrijske proizvodnje tako i prerade, proizvodnje i plasmana duhanskih proizvoda, tako da se za duhansku industriju u BiH može reći da ona, ustvari, više ne postoji.   


Uprava Društva ponudila je radnicima koji će zbog likvidacije FDS ostati bez posla, otpremnine u daleko višim iznosima i pod mnogo povoljnijim uvjetima nego što to predviđa Zakon o radu FBiH. Zaposlenicima su ponuđene otpremnine koje su dva do pet puta više u odnosu na maksimalne propisane Zakonom o radu ovisno o dužini radnog staža svakog uposlenika. Trenutno su u toku konsultacije o ponuđenim uvjetima sa Samostalnim sindikatom radnika FDS, kao jedinim ovlaštenim predstavnikom zaposlenih u FDS.


Uprava FDS je čvrsto opredjeljena da niko od zaposlenika ne smije biti uskraćen za prava koja im pripadaju prema pozitivnim zakonskim propisima. Još jednom naglašavamo da je FDS  u proteklom periodu, unatoč negativnom trendu poslovanja, uredno izvršavao sve svoje finansijske obaveze prema zaposlenima, poreskim institucijama kao i dobavljačima.


Nažalost, uprkos maksimalnim naporima svih uposlenih u FDS, a imajući u vidu negativne efekte akcizne politike na nivou BiH, dalji opstanak FDS nije moguć.


Napominjemo da je vlasnik FDS BADECO ADRIA d.d., rukovođen isključivo ekonomskim razlozima od 2018. godine do danas investirao u BiH 20 miliona KM u industriju koja je procijenjena perspektivnom i koja trenutno zapošljava više od 200 radnika.


Pogon se nalazi na istoj lokacji kao i FDS, a među osobama koje su našle zaposlenje u novim pogonima nalazi se i značajan broj bivših zaposlenika FDS - navodi se u saopćenju Uprave Fabrike duhana Sarajevo,

 

Pročitajte još:

SVI SU ZNALI ZA KRIMINAL I ZATVORILI OČI/ Počelo je nakon smrti Šefika Loje: Kako je sistematski uništavan nekadašnji gigant - Fabrika duhana Sarajevo?!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI