VIDEO/ VOJSKA SE GOMILA NA GRANICI

Hoće li Rusi napasti Ukrajinu tokom Olimpijade? SAD vjeruju da je Putin odlučio, evo kako bi mogla započeti invazija...

Front 12.02.22, 09:50h

Hoće li Rusi napasti Ukrajinu tokom Olimpijade? SAD vjeruju da je Putin odlučio, evo kako bi mogla započeti invazija...
Bidenovo upozorenje dolazi nakon sastanka u Bijeloj kući na kojem su razmatrane posljednje obavještajne informacije o gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom

 

 

 


Sjedinjene Države vjeruju da je predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio izvršiti invaziju na Ukrajinu, što bi se moglo desiti “u nekoliko narednih dana”, rekao je saveznicima iz Evropske unije i NATO saveza predsjednik SAD Joe Biden, prenosi britanski Guardian.


Invazija bi mogla početi bombardovanjem iz zraka što bi otežalo odlaske i ugrozilo civile, saopštila je u petak Bijela kuća.


Bidenovo upozorenje dolazi nakon sastanka u Bijeloj kući na kojem su razmatrane posljednje obavještajne informacije o gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom.


Nakon toga, Biden je prisustvovao virtuelnom sastanku sa liderima zemalja Evropske unije i NATO saveza u petak poslijepodne na kom su razgovarali o ukrajinskoj krizi.


Ruska invazija na Ukrajinu "mogla bi početi bilo kada", uključujući i vrijeme Zimskih olimpijskih igara, potvrdio je u petak američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Igre u Pekingu završavaju se 20. februara.


"I dalje vidimo znakove ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu", rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući.


„Invazija bi mogla da počne u bilo kom trenutku ako Vladimir Putin odluči da je naredi“, rekao je on. "Moglo bi da počne tokom Olimpijade, uprkos mnogim spekulacijama da će se to dogoditi tek nakon Olimpijskih igara."


Sullivan je rekao i da je brz napad na glavni grad Ukrajine Kijev mogućnost.


"Ne možemo tačno odrediti dan u ovom trenutku, niti možemo odrediti sat, ali to je vrlo, vrlo vjerovatna mogućnost", rekao je Sullivan.


Sjedinjene Države će poslati 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku u narednim danima, potvrdila su četiri američka zvaničnika Reutersu u petak. Naveli su da će vojnici doći iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini i da bi u Poljsku trebali stići do sljedeće sedmice.


Johnson i von der Leyen žele spremne sankcije


Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak zapadnim saveznicima da se "plaši za sigurnost Evrope" zbog krize na granici Rusije i Ukrajine, saopštio je njegov ured u Downing Streetu.


Ponovio je potrebu za "paketom teških ekonomskih sankcija spremnim za uvođenje ako Rusija donese razornu i destruktivnu odluku da napadne Ukrajinu", saopćio je Johnsonov ured.


Sve sankcije EU Rusiji kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu bile bi usmjerene na finansijski i energetski sektor, upozorila je u šefica EU Ursula von der Leyen.


"Ponovo je potvrdila činjenicu da su sve opcije na stolu i da će se sankcije ticati finansijskog i energetskog sektora, kao i izvoza visokotehnoloških proizvoda", saopćeno je iz Evropske komisije.


Pozivi građanima stranih država da napuste Ukrajinu


Nedugo nakon poziva Velika Britanija je pozvala svoje građane u Ukrajini "da odu sada komercijalnim putem dok su na raspolaganju".


Bijela kuća poziva Amerikance da napuste Ukrajinu u narednih '24 do 48 sati'.


Među zemljama koje pozivaju svoje građane da odu su Norveška, Holandija, Estonija, Japan i Južna Koreja.


lične pozive za 'privremenim' napuštanjem Ukrajine uputile su Crna Gora i Sjeverna Makedonija svojim građanima.

 


Macron će razgovarati s Putinom


Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovaraće u subotu sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom usred sve većeg straha da će Moskva napasti Ukrajinu, saopćilo je francusko predsjedništvo nakon sastanka zapadnih saveznika.


Tenzije između Rusije i Zapada rastu nakon što je Rusija grupisala oko 100.000 hiljada vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i poslala oko 30.000 vojnika u Bjelorusiju gdje održava vojne vježbe s ovom zemljom.


NATO i saveznici pojačavaju svoje snage u istočnoj Evropi zbog straha od ruske invazije, što Moskva odbacuje. Rusija navodi da želi da Zapad zadrži Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje van NATO-a, što je zahtjev koji su SAD i Velika Britanija odbile, prenosi Slobodna Evropa.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI