Begija Smajić nakon napada i uvreda u NSRS

'Kakav cinizam - kćerka ratnog zločinca Karadžića poziva me da se izvinim! Nisam ih se uplašila. Navikla sam na takav odnos'

Front 10.02.22, 13:08h

'Kakav cinizam - kćerka ratnog zločinca Karadžića poziva me da se izvinim! Nisam ih se uplašila. Navikla sam na takav odnos'
Možete li zamisliti da mene, kojoj je u genocidu u Srebrenici ubijeno 10 članova najuže porodice, kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Jovičević Karadžić, poziva da se izvinem. Je li njoj? Kakav cinizam! Ja nisam nikoga uvrijedila - kategorična je Begija Smajić

 

 

Nakon što je jučer na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) zastupnica Begija Smajić doživjela niz uvreda od ostalih poslanika, oglasila se poručivši: "Ja i oni smo, očito, na različitim stranama civilizacije“.

 

Naime, Smajić je kritikovala Nebojšu Vukanovića koji je na prvi dan zasjedanja došao u maskirnoj košulji/jakni te izrazila nezadovoljstvo svih žrtava genocida što je "obukao uniformu vojske Republike Srpske koja je osuđena za zločin genocida u Srebrenici".

 

- Duraković je reagirao zato što ste jučer u Skupštini bili u uniformi VRS koja je presuđena za genocid u Srebrenici. Ne osuđujem srpski narod za zločin genocida, ali očekujem od srpskog naroda da se distancira od onih koji su činili zločin - kazala je, između ostalog Smajić, reagirajući na Vukanovićeve uvrede i prozivke.

 

Nakon toga uslijedio je, kako je kazala Smajić za politicki.ba, „rafalni izljev bijesa obojenog mržnjom, od strane pojedinih poslanika“ kao da joj se, kaže, naprosto, htjelo postaviti pitanje odakle joj hrabrost da uopće replicira.

 

- Nisam ih se uplašila. Navikla sam na takav odnos spram svega što dolazi od strane bošnjačkih poslanika, ali to govori više o onima koji ovako reagiraju, nego o onima kojima su reakcije upućene. Duraković ništa nije rekao što nije istina. Izgleda da gospoda poslanici nisu dobro iščitali haške presude. Zna se šta u njima stoji - kazala je Smajić za politicki.ba.

 

Ističe da je nije iznenadio Vukanović jer je on „kako bi bio primjećen“, uvijek spreman svakome svašta da kaže, ali su je iznenadili neki poslanici opozicije koji su, između ostalog, tražili i njeno izvinjenje zbog pominjanja uniformi VRS.

 

- Možete li zamisliti da mene, kojoj je u genocidu u Srebrenici ubijeno 10 članova najuže porodice, kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Jovičević Karadžić, poziva da se izvinem. Je li njoj? Kakav cinizam! Ja nisam nikoga uvrijedila - kategorična je.

 

Kaže da, dok su trajali napadi zbog njene izjave, nije uopće htjela izaći iz skupštinske sale, već je sve „mirno saslušala“.

 

Navodi i da je stekla utisak, da su se poslanici opozicije, među kojima se najviše isticao Igor Crnadak, u verbalnom obrušavanju na nju „naprosto utrkivali da pokažu ko je veći, tobožnji, zaštitnik Srba i srpstva“.

 

- Ako im je to način da se dokazuju, neka nastave. Valjda misle da kad ovako nasrnu na jednu Bošnjakinju, i to pod mahramom, da će to biti mjera njihove ljubavi prema svom narodu. Grdno se varaju. Svojim izjavama, optužbama koje su mi upućivali, isto tako, primijetila sam da su željeli da iznude moju reakciju, kako bi im se otvorio prostor da iz sebe dodatno izliju svoje pritajene „emocije“ spram činjenice da u Skupštini sjedi Bošnjakinja, i to još iz Srebrenice - navodi ona.

 

Naglašava da im to zadovoljstvo nije pružila.

 

- Pa oni nisu svjesni da ja u svojim genima ne nosim mržnju, jer da mrzim ja ne bih sjedila u ovoj Skupštini. Ja i oni smo, očito, na različitim stranama civilizacije - zaključila je Smajić.

 

Podsjetimo, Smajić je nakon jučerašnjeg nemilog događaja u NSRS dobila veliku podršku javnosti, a njena partija, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, osudila je napade na nju nakon što je, kako navode u saopćenju, u svojoj diskusiji upozorila da uniforma Vojske Republike Srpske vrijeđa žrtve, te da su pod uniformom iste počinjeni zločini uključujući i genocid, te koja je po međunarodnim presudama odgovorna za te zločine.

 

(Politicki.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI