ZAŠTO SAM OTIŠAO NA SJEDNICU NSRS

Čović: Pregovori u Neumu nisu uspjeli... Mesić nije uspio sačuvati Jugoslaviju, a sad bi sačuvao BiH!

Front 07.02.22, 15:07h

Čović: Pregovori u Neumu nisu uspjeli... Mesić nije uspio sačuvati Jugoslaviju, a sad bi sačuvao BiH!
- Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije, jer trebamo čuvati Ustav BiH i jer građanska država nije rješenje. Ovo što posljednjih dana čujemo, Mesić nije uspio sačuvati Jugoslaviju, sad bi sačuvao BiH - rekao je Čović

 

 

- Informisao sam kolege o onome što smo razgovarali proteklih šest mjeseci sa predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu i učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i vanredni Sabor 19. februara - kazao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i zajedničke sjednice bh. i hrvatskog rukovodstva HDZ-a, javlja Federalna.ba.

 


Na sastancima se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji, izmjenama Izbornog zakona i pripremama za sjednicu HNS-a i vanredni sabor Hrvatskog narodnog sabora.


- Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz CIK-a i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu, odnosno pitao, zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor - kazao je.


Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore, ako se ne izmjeni ono što je Ustavni sud stavio van snage.


- Ali ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to - rekao je Čović


Kazao da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski odnosno da svaki kanton ima određeni broj elektora i da pobjednik u tom kantonu nosi sve tzv. elektorske glasove.


- Bošnjačka strana je posljednji dan izašla s prijedlogom koji sam doživio kao alibi prijedlog. To je prijedlog s jednom listom, zajedničkom, i iz nje bi se iz modela elektora definisali prvi i drugi član Predsjedništva BiH. Opet su tu neka plutajuća rješenja. Mi smo nudili dvije izborne jedinice odnosno dvije liste. Venecijanska komisija je rekla da je to uredu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih", rekao je lider HDZ-a.


Čović je naglasio da je HDZ BiH dobio punu podršku HDZ-a iz Hrvatske za sve što rade u BiH na izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je i da su stranci veoma zainteresirani za ove pregovore te da treba nastaviti razgovarati.


- Ako ja želim Komšića, onda Izetbegović želi Herceg-Bosnu - odgovorio je Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, Bakiru Izetbegoviću na izjave da Čoviću odgovara Željko Komšić u Predsjedništvu BiH.


- Vjerovatno bi mogli istim riječima komentirati naša nastojanja i uspjeh o razgovorima. Tu bih stao da nikoga ne povrijedim - dodao je.  


Nema uvjeta za izbore kazao je Dragan Čović nakon sjednice HDZ-a BiH. Kao razlog tome Čović je kazao da prema odluci Ustavnog suda, postoji odrednica koja se tiče izbornog zakona, a gdje stoji da se promjena izbornog zakona mora napraviti.


- Promjene nisu napravljene te stoga nema uvjeta za održavanje izbora - kazao je Čović.


Nadalje je Čović govorio o neumskim pregovorima i "elektorskom načinu glasanja".


Na pitanje zašto je otišao na posebnu sjednicu NSRS, Čović je kazao kako je svjestan da je njegova posjeta izazvala lavinu reakcija iz političkog Sarajeva.


- Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije, jer trebamo čuvati Ustav BiH i jer građanska država nije rješenje. Ovo što posljednjih dana čujemo, Mesić nije uspio sačuvati Jugoslaviju, sad bi sačuvao BiH - rekao je Čović.


- Svi oni koji poštuju Ustav moraju poštivati Republiku Srpsku. Da li je neka riječ nekoga dotakla, a izvučena je iz konteksta? Dodik je kazao - vi pregovarajte, mi ćemo podržati šta se dogovorite. Nakon ovog u Nemu, ne znam kako razgovarati u Parlamentu nakon Neuma. I zbog toga sam otišao. Svi će nam oni trebati kao partneri. Ako nema komunikacije kako ćete dalje. Zbog toga sam otišao, svjestan sam različitih komentara, razumijem i osjećaje u vezi s ratom i ostalog. Ali ja sam otišao zbog budućnosti - kazao je između ostalog Dragan Čović.


Na pitanje da li je Venecijanskoj komisiji bila sporna disproporcija vrijednosti glasa, Čović smatra da to može biti samo u slučaju ako bi Bošnjaci masovno glasali za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili Hrvati za bošnjačkog.


- Ako toga ne bude, nema problema - smatra Čović i dodaje da bi samo tako moglo doći do tzv. "prelijevanja glasova".

 

(FTV/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI