video/ PROTESTI PROTIV COVID RESTRIKCIJA KULMINIRAJU

Neviđeni haos u Kanadi: Glavni grad je izvan kontrole, kamiondžije sve blokirale, ima ih više od policije...

Front 07.02.22, 09:46h

Neviđeni haos u Kanadi: Glavni grad je izvan kontrole, kamiondžije sve blokirale, ima ih više od policije...
Prosvjed je potaknula odluka o uvođenju obveze cijepljenja protiv covida za sve vozače kamiona koji prelaze granicu SAD-a i Kanade. Prosvjednici su se tad počeli okupljati u centru Ottawe, u blizini zgrade parlamenta, a njihovi zahtjevi su u međuvremenu narasli - od odustajanja od odluke o obaveznom cijepljenju kao uvjeta za prelazak granice do ukidanja svih odluka o obaveznom cijepljenju širom zemlje

 

 

 

 

Jim Watson, gradonačelnik glavnog grada Kanade, proglasio je izvanredno stanje zbog prosvjeda vozača kamiona protiv obaveznog cijepljenja i ostalih covid-restrikcija. Prosvjed traje dulje od tjedan dana, a Watson je rekao da je grad "potpuno izvan kontrole" te kako je prosvjednika više od policije.


Prosvjednike je nazvao "prijetnjom za sigurnost građana", javlja BBC News. Vozači kamiona su svojim vozilima i šatorima paralizirali centar grada. Podsjetimo, "Konvoj slobode" počeo je kao pokret protiv vladinog zahtjeva da svi vozači kamiona budu cijepljeni protiv covida, prenosi Index.hr.


U razgovoru za kanadski radio CFRA Watson je rekao da se prosvjednici ponašaju "neprimjereno", dodavši kako "konstantno trube i aktiviraju vatromet" te se "ponašaju kao da se radi o zabavi". "Očito smo brojčano nadjačani i gubimo ovu bitku. To moramo preokrenuti i vratiti grad pod kontrolu", dodao je Watson.

 

 


Policija kreće u uhićenja onih koji pomažu prosvjednicima?


Gradonačelnik nije specificirao kakve mjere bi mogao uvesti, ali policija je jučer objavila da bi mogla krenuti u rigoroznije akcije nego dosad, što bi moglo uključivati i uhićenja onih koji pomažu prosvjednicima.


Izvanredno stanje dalo bi gradskim čelnicima dodatnu moć, navodi BBC. U priopćenju iz grada navodi se da proglašenje izvanrednog stanja "reflektira ozbiljnu opasnost i prijetnju sigurnosti građana zbog prosvjeda te naglašava potrebu za podrškom pravosudnog sustava i ostalih razina vlasti".


Mnogi građani Ottawe izrazili su svoje nezadovoljstvo prosvjedima. Žale se na kamione koji ometaju promet te novoizgrađene improvizirane drvene strukture u gradskim parkovima. Policija je priopćila da je zabrinuta jer je konvoj privukao krajnje desne i ekstremističke dijelove društva, navodi BBC.


U nedjelju su potvrdili da istražuju više od 60 prijava vezanih uz prosvjed, u rasponu od kršenja javnog reda i mira, preko krađa i oštećenja tuđe imovine, do zločina iz mržnje. Uhićeno je više ljudi. Protiv covida je cijepljeno 83% Kanađana, a većina građana podržava obavezno cijepljenje.

 

protesti-kanada-covid-restrikcije-1


Prosvjedi u Ottawi su česti, ali ovakvo što još nije viđeno


BBC u analizi događaja navodi kako je glavni grad Kanade, u kojem je smješten i parlament, navikao na prosvjede, ali načelnik policije Ottawe je u više navrata rekao kako ne postoji presedan za prosvjed poput "Konvoja slobode", barem što se tiče razine organizacije i financiranja.


Nema sumnje da su se prosvjednici "ukopali" i da nemaju namjeru odustati, a tijekom protekla zadnja dva vikenda pridružile su im se tisuće ljudi koji ih podržavaju. S obzirom na to da se kraj prosvjeda ne nazire, policija se mora nositi i s frustracijama građana Ottawe, od kojih se mnogi pitaju zbog čega nije napravljeno više kako bi se prosvjed koji je paralizirao centar grada priveo kraju.


Prosvjednici se suočavaju i s potencijalnim tužbama zbog neprestanog trubljenja koje traje satima svakog dana, iako su organizatori poručili da će pokušati ograničiti buku na način da se trubi samo po danu.

 


Organizatori: Ostat ćemo koliko god bude potrebno


Objava izvanrednog stanja je tek zadnji u nizu pokušaja gradskih vlasti da stvore pritisak na prosvjednike, ali i dalje nije jasno kako će sve skupa završiti. Što se tiče organizatora prosvjeda, oni su obećali miran prosvjed uz poštivanje zakona, ali poručuju da će "ostati koliko god bude potrebno".


Prosvjed je potaknula odluka o uvođenju obveze cijepljenja protiv covida za sve vozače kamiona koji prelaze granicu SAD-a i Kanade. Prosvjednici su se tad počeli okupljati u centru Ottawe, u blizini zgrade parlamenta, a njihovi zahtjevi su u međuvremenu narasli - od odustajanja od odluke o obaveznom cijepljenju kao uvjeta za prelazak granice do ukidanja svih odluka o obaveznom cijepljenju širom zemlje.


Prosvjednici se mahom protive vladi premijera Justina Trudeaua. U petak je bivši američki predsjednik Donald Trump podržao prosvjed, pri čemu je Trudeaua nazvao "luđakom s krajnje ljevice" koji je "uništio Kanadu suludim propisivanjem mjera protiv covida".


Prema nedavnom istraživanju javnog mnijenja koje je provela kompanija Abacus Data, 68% ispitanika iz Kanade reklo je da ima "vrlo malo" toga zajedničkog s prosvjednicima, dok je 32% reklo da ima "puno toga" zajedničkog s vozačima kamiona koji prosvjeduju u Ottawi.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI