RAZMJENA PROGRAMA, UMJETNIČKOG I STRUČNOG KADRA

Narodno pozorište Sarajevo potpisalo sporazum o saradnji s Kraljevskim pozorištem 'Zetski dom' Cetinje

Kultura 05.02.22, 17:55h

Narodno pozorište Sarajevo potpisalo sporazum o saradnji s Kraljevskim pozorištem 'Zetski dom' Cetinje
Direktori Subotić i Mustafić izrazili su zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma kojim se verifikuje saradnja dva narodna pozorišta u njihovoj novijoj istoriji, od značaja za dalje unapređenje regionalnih veza u oblasti pozorišne umjetnosti i produkcije

 

 

 

Direktor Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje Ilija Subotić i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić potpisali su Sporazum o saradnji dva teatra iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Sporazumom se posebno predviđaju međusobna gostovanja i razmjena programa, umjetničkog i stručnog kadra, te otvara mogućnost za razvoj koprodukcija.
Direktori Subotić i Mustafić izrazili su zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma kojim se verifikuje saradnja dva narodna pozorišta u njihovoj novijoj istoriji, od značaja za dalje unapređenje regionalnih veza u oblasti pozorišne umjetnosti i produkcije.


Prema riječima direktora „Zetskog doma“ Ilije Subotića, formalizacija saradnje s Narodnim pozorištem Sarajevo, kao prirodna i neophodna, na liniji je tradicionalno dobrih odnosa dviju zemalja u oblasti kulture na brojim poljima. Sporazumom se otvara dodatni prostor za zajedničko djelovanje, a posebno međusobni uvid publike u recentnu pozorišnu produkciju kojom se u prvom redu njeguje i afirmiše kulturna baština, ali i prezentuje i promoviše savremeno književno i dramsko stvaralaštvo obje zemlje.

 

nps-potpisivanje-ugovora-5-2-2022


- Institucionalna saradnja Narodnog pozorišta Sarajevo i teatara iz regiona jeste naš umjetnički imperativ i izazov u kojem smo sve umjetničke potencijale Narodnog pozorišta Sarajevo iskoristili na najbolji način - rekao je, između ostalog, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji direktor Dino Mustafić.


Kako je dogovoreno, ove godine Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ gostovaće u Sarajevu s predstavom „Leptir“, crnogorskog dramskog pisca Aleksandra Radunovića, u režiji Andraša Urbana. S druge strane, publika na Cetinju biće u prilici da pogleda inscenaciju istog komada u režiji Emira Z. Kapetanovića, nastalog u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Takođe, biće upriličena međusobna gostovanja najnovijih predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, u režiji Paola Mađelija i „Car Edip“, reditelja Dijega de Bree.


Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i sekretar Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Dragoljub Janković.


(DEPO PORTAL/Foto:Velija Hasanbegović)

 

BLIN
KOMENTARI