IZJAVE IZAZVALE LAVINU

Sve gori, paljba na ministra Vranića: Oglasio se Sindikat KCUS-a, a odmah za njim i Ljekarska komora KS...

Hronika 04.02.22, 17:22h

Sve gori, paljba na ministra Vranića: Oglasio se Sindikat KCUS-a, a odmah za  njim i Ljekarska komora KS...
Sindikat KCUS-a i Ljekarska-Liječnička komora KS oglasili su se saopćenjima za javnost u kojima oštro osuđuju današnji medijski istup ministra zdravstva KS prof. dr. Harisa Vranića

 

 

 

Sindikat KCUS Sarajevo izražava veliko nezadovoljstvo zbog svih izjava ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr Harisa Vranića upućenih na račun rada i funkcionisanje KCUS-a Sarajevo.


Trenutno ministar zdravstva KS pokazuje neobjašnjivu neprijateljsku djelatnost prema KCUS – u  iako zna koliko i kako se radi na KCUS-u. Iznošenjem neistina izaziva huškanje građanstva prema KCUS-u,  što ministar konstantno radi u Vladi KS. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a nije u fokusu javnosti i pod političko medijskim nasrtajima kao KCUS. Na ovaj način ministar umjesto da rješava probleme oko potpisivanja Kolektivnog ugovora i prava uposlenika u zdravstvu na nivou KS, želi kazniti posebno uposlenike KCUS-a za predan rad i uspjehe koji su ostvareni.


Ministar odlično zna da su se uposlenici KCUS-a hrabro nosili i borili sa COVID-19 pandemijom od samog početka, i da se istovremeno najtežim bolesnicima uvijek pružala potrebna zdravstvena usluga. Stoga je sramotno od strane ministra da stalno vrši pritisak na KCUS iznošenjem neistina i time bespotrebno obmanjuje javnost.


Na KCUS-u kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama svi uposlenici mogu da biraju da li će da ostanu i rade ili da odu u neku drugu zdravstvenu ustanovu, tako da odlazak četiri doktora ne umanjuje vrijednost rada KCUS-a, niti umanjuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima.


Ministar u svojim izjvama za pojedine medije iznosi neistine o statusu i radu Interventne kardiologije, te navodi da u ovome trenutku na KCUS-u nema interventnog kardiologa i da se praktično ne može više obezbjediti hitna kateterizacija.


Sindikat KCUS-a koji štiti radno pravo svojih članova mora istaći da u ovome momentu na KCUS-u odnosno Interventnoj kardiologiji radi pet vrsnih interventnih kardiologa. Napominjemo da na Interventnoj kardiologiji rade još dva kardiologa koji se edukuju i koji bi u narednoj godini dana trebali položiti specijalistički ispit, te samostalno počeli raditi kao interventni kardiolozi.

 
Sindikat KCUS-a strogo osuđuje plasiranje neistina od strane određenih medija da je dr Mesud Jamaković, interventni kardiolog na dužem bolovanju, jer se isti trenutno nalazi na godišnjem odmoru kao i još jedan ljekar. I sa korištenjem godišnjih odmora Interventna kardiologija nesmetano funkcioniše.


Također Sindikat KCUS-a mora podsjetiti ministra zdravstva KS prod. dr Harisa Vranića da je Interventna kardiologija uvijek mogla obezbjediti „zlatni sat“ koji je nesmetano funkcionisao i prije 2016. godine, kad su na Interventnoj kardiologiji radila samo dva interventna kardiologa, a u periodu kada je i on sam bio uposlenik KCUS-a. S toga ne vidimo problem u funkcionisanju Interventne kardiologije sa pet vrsnih interventnih kardiologa.


Na kraju apelujemo da ministrar prof. dr Vranića što manje dezavuiše javnost iznošenjem neistina o radu KCUS-a i što  prije organizuje sastanak pregovaračkih timova Vlade KS i reprezentativnog Sindikata i potpiše Kolektivni ugovor kako bi se popravio status uposlenih u zdravstvu KS - navodi se u saopćenju Sindikata KCUS-a.


JAVNO OBRAĆANJE LJEKARSKE – LIJEČNIČKE KOMORE  KS

 

Ljekarska-Liječnička komora KS (Komora) oštro osuđuje današnji medijski istup ministra zdravstva KS prof. dr. Harisa Vranića u kojem iznosi špekulativne i neprovjerene podatke koji se tiču Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na taj način narušava prvenstveno svoj renome i dovodi u pitanje ulogu, zadatke i sposobnost kantonalnog ministra zdravstva, a nadasve doprinosi ionako poljuljanom povjerenju u zdravstveni sistem.


Komora se u više navrata obraćala ministru Vraniću, ukazujući na hitnu potrebu reorganizacije zdravstvenog sistema, naročito na uvodjenje reda u nesredjenom privatnom sektoru, te na ministrovu obavezu da svake kalendarske godine izda naredbu koja će definisati potrebu za dopunskim radom ljekara. (član 184. stav 3. alineja 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti)U tom svjetlu Komora je organizovala i koordinacioni sastanak na kojem se raspravljalo o zdravstvenom sistemu KS, na koji se ministar nije odazvao. (u prilogu pozivi)


Kako da se protumači ovakav način rada sadašnjeg kantonalnog ministra zdravstva, koji preferira političku medijsku utakmicu sa vodećom kliničkom i naučnom ustanovom, umjesto da radi na istinskom rješavanju problema u zdravstvu, poštujući objektivne zdravstvene potrebe i zdravstvene usluge, i ispunjavajući svoje obaveze propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti?


Zašto ministar ne pridaje senzacionalizam fluktuaciji kadra u drugim zdravstvenim ustanovama KS osim u KCUS? Ili, što je najvažnije, egzodusu mladih ljekara u Njemačku?


Komora se i dalje nada da će se kantonalni ministar zdravsta “probuditi” i da ćemo zajedničkim snagama započeti reorganizaciju zdravstvenog sistema u KS, prema stvarnim potrebama, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica Komore, prof. dr. Ksenija Miladinović.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI