Lažni napad, leševi, glumci...

Pentagon tvrdi da ima dokaze: Rusija planira snimiti lažni napad kako bi opravdala invaziju na Ukrajinu

Front 04.02.22, 10:09h

Pentagon tvrdi da ima dokaze: Rusija planira snimiti lažni napad kako bi opravdala invaziju na Ukrajinu
'Kao dio ovog lažnog napada, vjerujemo da bi Rusija proizvela propagandni video u kojem bi bili leševi i glumci koji bi prikazivali ožalošćene kao i slike uništenih lokacija, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby

 

 

Pentagon je saopćio da ima dokaze o planu Moskve da snimi lažni ukrajinski napad na Rusiju kako bi opravdao pravi napad na svog prozapadnog susjeda.

 

- Imamo informacije da će Rusi vjerovatno htjeti izmisliti izgovor za invaziju - rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby, javlja AFP.

 

On je novinarima rekao da Washington vjeruje da ruska vlada planira izvesti napad ukrajinskih vojnih ili obavještajnih snaga "na ruski suvereni teritorij ili protiv ljudi koji govore ruski".

 

To bi se moglo odnositi na znatan broj stanovništva koje govori ruski u Ukrajini.

 

- Kao dio ovog lažnog napada, vjerujemo da bi Rusija proizvela propagandni video u kojem bi bili leševi i glumci koji bi prikazivali ožalošćene kao i slike uništenih lokacija - rekao je.

 

To bi moglo omogućiti Moskvi, koja je nagomilala više od 100.000 vojnika kao i ofanzivno oružje na svojoj granici sa Ukrajinomu, izgovor za invaziju.

 

Ni Kirby ni glasnogovornik State Departmenta Ned Price, koji je također komentarisao navodni plan, nisu ponudili dokaze u prilog toj tvrdnji.

 

Kirby je rekao da će dio plana biti da se ukrajinska vojna oprema koja se koristi u napadu predstaviti da je isporučena od Zapada, dodatno opravdavajući ruske odmazde protiv Ukrajine.

 

- Vidjeli smo ovakve aktivnosti Rusa u prošlosti i vjerujemo da je važno kada to vidimo da upozorimo - rekao je Kirby.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI