Ženu zovu 'majko', a muškarca 'gospodine'

Bitka na društvenim mrežama: 'Majko' će me zvati moje dijete, a medicinsko osoblje da me oslovljava sa gospođo!

ŽENA iN 04.02.22, 08:47h

Bitka na društvenim mrežama: 'Majko' će me zvati moje dijete, a medicinsko osoblje da me oslovljava sa gospođo!
'Svako od nas ima svoje ime i prezime koje im piše u kartonu. Uostalom, nisam čula da niko tatu zove tatom kada odvede dijete na pregled, već gospodine. Nije to do feminizma već do ljekarske dehumanizacije žene', piše u odgovoru

 

 

 

Na Twitteru se povela rasprava o tome da li je u redu što se majci koja sa djetetom dođe u medicinsku ustanovu obraćaju sa „majko“, što smeta mnogim ženama, koje su reagovale na ovu temu.

 

Naime, srbijanska stilistkinja i TV voditeljka Marija Maćić podijelila je objavu jedne korisnice Twittera koja se požalila na činjenicu da „medicinski personal u Srbiji oslovljava trudnice i porodilje, kao i žene sa djecom kada dođu na pregled sa djetetom koje je bolesno, sa MAJKO“ – što smatra potpunom degradacijom žene na samo jednu ulogu.


Međutim, Maćić nije saglasna sa tim, pa je u malo ironičnom tonu odgovorila: „Ma neee… bolje da ti kažu: stigla PI**A KOSMIČKA“.

 

majka


U prvom komentaru na objavu voditeljke jedna korisnica Twittera napisala je da se tu ne radi o feminizmu, već o ljekarskoj dehumanizaciji žene.

 

"Vjerujem da nisi majka i da nisi čula ton kojim to izgovaraju. Svako od nas ima svoje ime i prezime koje im piše u kartonu. Uostalom, nisam čula da niko tatu zove tatom kada odvede dijete na pregled, već gospodine. Nije to do feminizma već do ljekarske dehumanizacije žene", piše u odgovoru.

 

Maćić je napisala da ima kćerku od 28 godina, a zatim su se redala podijeljena mišljenja – od ironičnog: "Majka se vrijeđa kad je zovu majka", do "Meni je milo i drago kad mi kažu 'mama' ili 'majko', to je moja titula".

 

Tokom prepiske, neko je napomenuo da je žena, koja je prvobitno napisala tvit u kome izražava nezadovoljstvo zbog pomenutog načina oslovljavanja, zapravo majka autističnog djeteta, kao i da je njena poenta "da se ima poštovanja u odnosu sa pacijentima, nije da se ona vrijeđa što je neko zove majka".

 

"Žao mi je. Ali ovaj dio njenog niza sam za sebe je besmislen i nema opravdanja...uprkos bijesu, nepravdi i nemoći", odgovorila je voditeljka.

 

"Radim u predškolskoj ustanovi. Neke koleginice roditelje oslovljavaju sa 'mama i tata', što je preporučeno od strane stručnih saradnika da se ne radi. Meni lično, ružno zvuči. Moji mama i tata nisu, mogu samo da im persiram i oslovljavam sa 'gospođo i gospodine'", piše u jednom tvitu.

 

Oglasila se i jedna majka kojoj izuzetno smeta da je oslovljavaju sa "majko", naročito zbog tona kojim joj se obraćaju: "Majko ili mama će me zvati moje dijete kome to jesam. Za njih sam gospođa, da ne kažem gospođetina! Inače to MAJKO izgovaraju nekim odvratnim tonom".

 

Iako mnogi ovakvo obraćanje ženama sa djecom smatraju "nepotrebnim intimiziranjem", bilo je i onih koji ne vide ništa loše u tome, dok neke žene ističu da im je zbog toga i drago.

 

"Ja to volim. Ja sam majka i kad odem u dom zdravlja i kad kažu 'uđite i vi majko', a ja kao kraljica. Draže mi je to nego gospođo", piše u jednom tvitu, na šta je Jelena Maćić napisala: "Ja isto. U porodilištu mi je mentalno pomoglo".

 

Bilo je i nekih žena koje tvrde da su im se u pojedinim beogradskim porodilištima, prije mnogo godina, obraćali sa "ženice", što je naravno naišlo na još veće negodovanje onih kojima smeta i termin "majko".

 

(B92, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI