VIDEO/ Predsjednik HDZ BiH gostovao na RTL-u

Dragan Čović se konačno oglasio o govoru u NSRS: Šta Hrvati imaju od čuvanja Republike Srpske?

Front 04.02.22, 07:56h

Dragan Čović se konačno oglasio o govoru u NSRS: Šta Hrvati imaju od čuvanja Republike Srpske?
Na pitanje je li sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o položaju Hrvata u entitetu Republika Srpska, Čović je rekao da s Dodikom redovito razgovara i stvara preduvjete za Hrvate koji tamo žive

 

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u četvrtak u razgovoru za RTL da Milorad Dodik nije jedini problem u Bosni i Hercegovini i upozorio da bi koncept "unitarne BiH koji zagovaraju bošnjačke stranke odveo zemlju u sunovrat".

 

Čović je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem komentirao što mu je on rekao na njegovu izjavu u skupštini RS-a “čuvajte Republiku Srpsku”, javlja Hina a prenose mediji.

 

“Razgovarao sam s njim jako dugo oko puno pitanja, a najmanje o tome. On to dobro razumije jer nije iz konteksta izvukao tu izjavu nego je pogledao moj govor”, rekao je Čović.

 

 

“Otišao sam na poziv predsjednika Narodne skupštine prvi put u životu, a potreba je bilo više. Trebalo je pripremiti ono što slijedi, a to je uključenost i srpskog naroda u pregovore i dobro je s kolegama razmijeniti stajališta. Predstavio sam im što smo govorili u Neumu jer su nas džentlmenski pustili da sami pregovaramo, a onda bi se oni u završnoj fazi uključili”, rekao je.

 

Na pitanje šta Hrvati imaju od čuvanja Republike Srpske, rekao je: “Ne samo Republike Srpske, ona je realnost od Daytona pa nadalje, a moja ključna poruka tamo je bila očuvajte Ustav, a to je i Republika Srpska”.

 

“Razgovarali smo o tome, razgovarali smo o povratku u institucije BiH, što je za nas prevažno, ne možete usvojiti Izborni zakon ako njih nema tamo. Razgovarali smo o poziciji hrvatskog naroda u BiH i višestruko je bilo korisno da sam otišao, da sam se obratio”.

 

Na pitanje je li sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o položaju Hrvata u entitetu Republika Srpska, Čović je rekao da s Dodikom redovito razgovara i stvara preduvjete za Hrvate koji tamo žive.

 

“Imamo dopredsjednika Republike Srpske, predstavnike u izvršnoj vlasti, Parlamentarnoj skupštini i idemo vidjeti kako popraviti taj položaj”, rekao je.

 

Komentirao je i izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je Dodik partner.

 

“Neću uzeti čitav recital o tome, ali hoću reći da se slažem s najvećim dijelom toga da Dodik nije problem, pogotovo jedini problem BiH. On iznosi svoja stajališta kako bi se očuvao i zaštitio od utjecaja koji mogu doći od brojnijeg naroda”, rekao je.

 

Za sebe je rekao da je po tom pitanju “jednako blizak” i premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Milanoviću.

 

“Predsjednik Milanović odlično razumije odnose u BiH, a predsjednik vlade potpuno je uključen u te odnose već dugo vremena, već punih šest godina i redovito razgovaramo”, rekao Čović.

 

“Što se mene tiče, to je odlična pozitivna sinergija za nas u BiH”, rekao je.

 

Čović je rekao da su političari tijekom pregovora u Neumu sjedili za stolom s ‘figom u džepu’ s obzirom na to da nije bilo dogovora.

 

“U ovom formatu pregovori su završeni, figa u džepu je bilo itekako i to bošnjačkih stranaka i SDA koji ne žele razgovarati o ovome”, rekao je Čović.

 

“Činjenica da su tek u nedjelju ujutro dali prvi prijedlog u šest mjeseci međunarodnim predstavnicima o nekom viđenju izbora člana Predsjedništva, dovoljno govori”, rekao je.

 

Predstavnici stranaka iz FBiH završili su u nedjelju bez konačnog sporazuma trodnevne pregovore u Neumu čiji je cilj bio dogovoriti izmjene Izbornog zakona.

 

Čelnici vladajućeg HDZ BiH i Stranke demokratske akcije te nekih oporbenih stranaka od petka su u Neumu iza zatvorenih hotelskih vrata pregovarali o različitim modelima izmjena Izbornog zakona kako bi ga prilagodili presudama Europskog suda za ljudska prava i ustavnog suda BiH.

 

Cilj je bio uklanjanje diskriminacije građana na temelju etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta te predstavljanje konstitutivnih naroda u tijelima vlasti.

 

Na pitanje RTL-a jesu li Bakir Izetbegović i SDA glavni krivci što dolazi do “preglasavanja Hrvata, odnosno što hrvatske predstavnike izabiru Bošnjaci”, Čović je rekao da ne bi tako rekao.

 

“To je bošnjačka politika, ona je na konceptu građanskog, kako vladati Federacijom, stvoriti građanski koncept koji je zgodan za uši ljudi koji dolaze izvana, a kroz svoju brojnost napraviti centralizaciju, unitarizaciju prvo Federacije pa onda i BiH”, rekao je istaknuvši da nije u pitanju samo SDA.

 

Čović je rekao da problem u vezi “legitimnog predstavljanja” konstitutivnih naroda nastaje kada stvari treba staviti na papir.

 

“Svaki izričaj koji smo imali od predstavnika bošnjačkih stranaka i međunarodnih institucija je bio ‘Došli smo riješiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda’, a problem je kad to trebamo staviti na papir“, rekao je.

 

Komentirao je i kolika je odgovornost HDZ-a BiH i njega samoga  za položaj Hrvata u BiH.

 

“Velika je. Ova pitanja smo trebali davno staviti na dnevni red, ali nismo imali kapacitet”, rekao je te odgovorio potvrdno da to osjeća kao vlastiti neuspjeh.

 

“Prvo ću u ponedjeljak kad budem informirao kolege krenuti s tim da nisam uspio”, rekao je Čović.

 

Rekao je i da mu nije problem snositi posljedice u vidu ostavke.

 

“Ovaj posao radim da pomognem, a ne da ostanem tu”, rekao je. “To pitanje se mora riješiti jer bez njega nema BiH”, naglasio je.

 

Rekao je i da bojkot RS državnog parlamenta nikome ne koristi. “Bojkot kao bojkot ne može nikome ništa dobro donijeti. To sam jasno kazao u svojem govoru. Zamolio sam da se vrate u institucije BiH i to je najbolji način da štitimo Ustav i sve odnose u BiH kad su u pitanju tri konstitutivna naroda”, kazao je.

 

Inicijative bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji se zalaže za koncept građanske BiH, tvrdeći da je to realna mogućnost za njenu budućnost i opstojnost ili državi prijeti raspad, Čović je nazvao štetnima.

 

“Te inicijative štete odnosima u BiH. Na tragu su izgradnje države najbrojnijeg naroda što najbrojniji narod kroz svoje političke stranke ne krije. Pogledajte dokumente njihovih kongresa pa ćete vidjeti što im je cilj. U konačnici, to je unitarna BiH. Ona je nerealna, ako bude išla u tom pravcu, doživjet će sunovrat, a nismo ni danas daleko od toga”, rekao je.

 

“Hrvatska strana želi stvoriti ambijent u BiH, ona je naša domovina, ali isključivo sukladno Ustavu”, rekao je. “Ustav je mjera i osnova prema kojoj želimo raditi u BiH, što znači osigurati legitimno predstavljanje jednakopravnog hrvatskog naroda po Ustavu”, zaključio je.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI