Nakon zabrinutosti koju su iznijeli BioNTech i Hipra

Evropska unija će izmijeniti pravila o Covid potvrdama

Hronika 03.02.22, 14:35h

Evropska unija će izmijeniti pravila o Covid potvrdama
Izmjene pravila, kojima se također produžava važenje EU COVID propusnice do kraja juna 2023. godine, potvrdit će da zemlje EU mogu izdavati potvrde o vakcinaciji učesnicima u ispitivanjima. Neke zemlje to već rade

 

 

Evropska komisija predložila je u četvrtak izmjenu pravila o certifikatima za COVID-19 koja bi omogućila učesnicima u ispitivanjima vakcine da dobiju valjanu propusnicu uprkos tome što su primili neodobrene vakcine.

 

Ovaj potez uslijedio je nakon zabrinutosti koju su iznijeli njemački BioNTech i španska Hipra o poteškoćama u dobijanju COVID potvrde kada su podvrgnuti ispitivanjima vakcine protiv COVID-19 jer bi se učesnici mogli suočiti s restrikcijama u pristupu javnim prostorima i putovanju.

 

Izmjene pravila, kojima se također produžava važenje EU COVID propusnice do kraja juna 2023. godine, potvrdit će da zemlje EU mogu izdavati potvrde o vakcinaciji učesnicima u ispitivanjima. Neke zemlje to već rade.

 

Međutim, ovaj potez ne zahtijeva od zemalja EU da priznaju ove izuzetne certifikate o vakcinama kada ih izdaju druge države u bloku. Kao rezultat toga, kada putuju širom bloka od 27 nacija, učesnici se mogu tretirati kao da nisu potpuno vakcinisani i da se suočavaju sa restrikcijama.

 

Portparol Komisije EU rekao je da očekuje da će zemlje EU priznati propusnice za COVID koje su izdate učesnicima ispitvanja u drugim zemljama u bloku.

 

Prijedlog moraju usvojiti zakonodavci i vlade EU.

 

Potvrde o vakcinaciji protiv COVID-a su potrebne u mnogim zemljama EU za ulazak u restorane, teretane ili kino dvorane. One su takođe neophodne za putovanje kroz EU.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI