Nastavak suđenja u slučaju 'Respiratori'

Vještak tvrdi da mu je advokatica Vidović 'prijetila': 'Primjena respiratora u intenzivnoj njezi pogubna za pacijenta'

Hronika 02.02.22, 14:23h

Vještak tvrdi da mu je advokatica Vidović 'prijetila': 'Primjena respiratora u intenzivnoj njezi pogubna za pacijenta'
Suđenje će se nastaviti u petak, kada će svjedočiti vještakinja ekonomske struke Stamene Jovičić

 

 

Svjedok vještak, Ismet Suljević završio je danas svoje svjedočenje u slučaju "Respiratori" u kojem su optuženi premijer FBiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić i ministrica finansija FBiH Jelka Miličević. Suljević je konstatovao da respiratore koji su nabavljeni ne može nazvati invazivnim, pokušavajući da objasni specifikaciju respiratora ACM812A.

 

On kaže da oni tu ulogu mogu imati samo prilikom transporta pacijenta sa određene lokacije do Kliničkog centra, ali da je njegova primjena u intenzivnoj njezi pogubna za pacijenta. Iako je odbrana konstatovala da proizvođač respiratora drugačije navodi, Suljević je konstatovao “da svaki gazda svoga konja hvali.”

 

Specifikacije ukazuju na grešku?

 

Suljević je naveo da se priikom vještačenja vodio isključivo uputama Svjetske zdravstvene organizacije o tome koji su respiratori neinvazivni, odnosno invazivni, te da je provjerom user modula utvrdio koje su mogućnosti ovog respiratora.

 

Trećeoptuženi Fikret Hodžić, insistirao je na odgovoru vještaka, da li je ovaj respirator invazivan, kako tvrdi proizvođač, nakon čega je Suljević ponovio prethodno izlaganje, uz konstataciju da se može nazvati da je 5% takav.

 

“Same specifikacije za njega izražavaju sumnju da je moguća greška +-50 kilopaskala, te da ima mnogo nejasnoća u samim specifikacijama”, rečeno je.

 

Drugooptuženi Fahrudin Solak upitao je Suljevića o tzv. PEEP-u, odnosno pritisku prilikom izdisaja pacijenta, priloživši i fotografiju respiratora, na šta je Suljević rekao da na osnovu slike ne može utvrditi da li ovaj respirator ima takav dotatak, što je ključno kod invazivnog respiratora i primjene na pacijentu.

 

Vidović “prijetila”?

 

Zanimljiva je bila i komunikacija prvooptuženog Fadila Novalića sa Suljevićem. Novalić je govorio o pomenutoj mogućoj grešci +-50 paskala, izjednačivši tu vrijednost sa 50 atmosfera, što je Suljevića zbunilo uz konstataciju “da mu je čudno da jedan inženjer ne zna razliku između 50 paskala i 50 atmosfera.

 

Suljević je završio svjedočenje primjedbom na advokaticu prvooptuženog Novalića, Vasviju Vidović gdje je konstatovao njenu prijetnju uz pogled. Navodno je Vidović poručila njemu, što se nije čulo, “da može očekivati tužbe od strane proizvođača”, što je ona demantovala.

 

Nakon Suljevića svjedočio je i špediter Nedima Kereša, oko fakture i dozvola Agencije za lijekove da se uvezu respiratori.

 

Suđenje će se nastaviti u petak, kada će svjedočiti vještakinja ekonomske struke Stamene Jovičić.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

BLIN
KOMENTARI