Iz SDP-a upozoravaju da su ugroženi najvitalniji interesi svih naroda

Vlast mora subvencijama zaštititi građane od udara galopirajuće inflacije! Pomoć građanima nije stvar izbora, nego dužnosti!

Front 02.02.22, 09:08h

Vlast mora subvencijama zaštititi građane od udara galopirajuće inflacije! Pomoć građanima nije stvar izbora, nego dužnosti!
Rast budžeta svih nivoa zbog rasta cijena mora biti iskorišten i preusmjeren na socijalne programe konkretnim subvencijama, pomoći penzionerima, te jednokratnom pomoći nezaposlenim. Dužni smo u vremenu krize zaštititi najugroženije među nama, poručuju iz SDP-a BiH

 

 

Informacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je u januaru ostvarila 30 posto veće prihode pokazuje da je inflatorni udar na stanovništvo gori nego što smo mogli i pretpostaviti, saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

- Nažalost, Vlada FBiH se pokazala nesposobnom da uspostavi funkcionalne terminale i robne rezerve. Tim rezervama bi se moglo uticati na cijene energenata i osnovnih životnih namirnica. Umjesto toga, građani su prepušteni sami sebi - stoji u saopćenju SDP-a.

 

Kako navode, redovi pred javnim kuhinjama su jasan znak da vlast na svim nivoima mora prestati sa blokiranjem institucija i hitno donositi odluke kojim će ublažiti negativne socijalne efekte.

 

- Rast budžeta svih nivoa zbog rasta cijena mora biti iskorišten i preusmjeren na socijalne programe konkretnim subvencijama, pomoći penzionerima, te jednokratnom pomoći nezaposlenim. Dužni smo u vremenu krize zaštititi najugroženije među nama - poručuju iz SDP-a BiH, pa dodaju da u zemljama okruženja vidimo da ozbiljne i odgovorne vlade već implementiraju konkretne mjere smanjivanjem PDV-a i akciza na energente, subvencioniranjem računa za struju i plin, te jednokratnom pomoći najugroženijim.

 

- Od državnih, entitetskih i nižih nivoa vlasti očekujemo da konačno shvate da su galopirajućom inflacijom ugroženi najvitalniji interesi svih naroda i građana. Pomoć građanima nije stvar izbora, nego dužnosti vlasti koja je sukrivac za teško stanje u kojem se naši građani nalaze - kategorični su iz SDP-a.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI