Pavle Pavlović/ Zbog Ukrajine i Neuma svijet bez razuma

Slijedi nam povratak u pećine... Neće biti plina, struje, a možda ni vode. Ostaje nam sve prljaviji zrak koji ćemo krajnjim naporom udisati


01.02.22, 12:50h

 

 

Svakog dana se sve više uvjeravamo da živimo u vremenu najlošijih političara. Vladara, koji brinu samo o svom egu, džepu i nadmudrivanju dva ili tri jarca, kao što je u BiH slučaj. Vladara što će zapaliti najstrašnije vatre u istoriji ljudske povijesti.


Već sada žalim generacije koje dolaze i stid me što im ostavljamo planetu predsjednika i generala bez razuma što su nas prepadali od Ukrajine do Neuma.


Zbog ovakvih genijalnih, napuhanih lidera slijedi nam jedino povratak u pećine. Jer, kažu, neće biti plina, struje, a možda ni vode. Ostaje nam sve prljaviji zrak koji ćemo krajnjim naporom udisati. Ako preživimo pandemije COVID 19 o kojem se sve manje priča, a ljudi sve više umiru. Jer sva pažnja usmjerna je na Bidena i Putina, a i ovu trojicu čobana plemenskih stada u Jednoj i jedinoj, što joj sudbina, strani protektori i nepismeni glasači donose samo crnje i crnje dane. Vidim ja skakat će mnogi s one Pelješke ćuprije što se nadvila nad Neumom kao kapija, kao zid između, kobajagi, napredne, civilizovane Evrope i primitivne, zaostale Bosne i Hercegovine.

 

Sva pažnja usmjerna je na Bidena i Putina, a i ovu trojicu čobana plemenskih stada u Jednoj i jedinoj, što joj sudbina, strani protektori i nepismeni glasači donose samo crnje i crnje dane


Kao da sam predosjećao da će naši životi, ove kratke sekunde što ćemo provesti na ovom svijetu, biti obilježeni samo ratovima, stradanjima, strahom do kosti. Bespomoćni da bilo što promijenimo, iako nas iz izbora u izbore uvjeravaju da je moć u našim rukama. Koja obmana na koju bez prestanka ponizno pristajemo!

 

Poslije ovoga katastrofalnog belaja na svjetskim meridijanima i u našoj Bosni, sirotici kletoj, ne preostaje ništa drugo nego sukob, granate i rafali. Vajni političari, mudrosovne glave ispred ekrana i kamera, u pozama bogova, već pokazuju na crveno dugme kojim u trenu mogu zapečatiti sudbinu nas malih ljudi. Jer ako krene jedna bombica, uslijediće cijeli niz sa raznih strana. U toj kataklizmi ljudske zloće i nerazumijevanja zaboraviće se, kao u svakom ratu, kako je počelo i ko je kriv. U ovom, nažalost, neće biti pobjednika i pobijeđenih. Baš kao danas u BiH. Samo što u Jednoj i jedinoj, zahvaljujući genijalnom Holbrookeu i Daytonu, još ima preživjelih. Zato mislim, blago vama u domovini. Pored svih belaja što vas pritišću, nemate vremena da skužite da smak svijeta nikada nije bio bliži.

 

pavle-pavlovic-pecina


Ipak, mala nada postoji. Počnite već, kao ja prije nekog ljeta na jednom vrućem jadranskom otoku, tražiti još slobodne i pogodne pećine.

 

Blago vama u domovini. Pored svih belaja što vas pritišću, nemate vremena da skužite da smak svijeta nikada nije bio bliži


Možda preživite koji mjesec, godinu duže nego oni što slijepo slijede svoje goniče nacionalnih sve uspaljenijih krda. Jer, vidite kako su samo u Neumu bili borbeni. Ne zbog vas, nego svojih stolica i apanaža s kojima im nije daleko nijedna najpoznatija svjetska plaža.


P.S. Važno je, zbog budućih istraživača sloma civlizacije 21. stoljeća, pod uslovom da ih bude, da nasmijani pozirate prije ulaska u mračni, kameni pećinski život. Da oni koji budu prevrtali naše kosti, kao što je to bilo proteklih decenija i još traje na prostoru domovine nam, pronađu i dokaze da smo imali i nekoliko trenutaka sreće. Imali zakletvu bratstva i jedinstva i poštovanje čovjeka ma kojeg imena, nacije i vjere bio. Što ga neće priječiti da bira i bude biran, bez razlike kojem plemenu pripada. U koja su nas zajedničkim međunarodnim snagama lukavo strpali i po stoti put to ovjeravali. Kao proteklih dana u Neumu i, možda, budućim u Sarajevu.

                                                                                                                       

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


BLIN
KOMENTARI