poznata violončelistica dolazi u bh. prijestolnicu

Novi početak Ane Rucner: Uskoro stiže u Sarajevo gdje će u BKC-u održati koncert, a evo šta se sve promijenilo u njenom životu

Kultura 30.01.22, 19:42h

Novi početak Ane Rucner: Uskoro stiže u Sarajevo gdje će u BKC-u održati koncert, a evo šta se sve promijenilo u njenom životu
Trenutno priprema koncert ususret Danu žena u velikoj dvorani BKC-a 4. ožujka u Sarajevu, uz orkestar Elvisa Bajramovića i posebnu gošću, najpoznatiju pjevačicu sevdalinki Hanku Paldum

 

 

Bez obzira na pandemiju, hrvatska violončelistica ne staje s novim projektima.

 

Upravo se vratila s uspješnog poslovnog boravka na Cipru, na kojem je među ostalim nastupila u njihovom nacionalnom kazalištu u gradu Larnaci, a trenutno priprema koncert ususret Danu žena u velikoj dvorani BKC-a 4. ožujka u Sarajevu, uz orkestar Elvisa Bajramovića i posebnu gošću, najpoznatiju pjevačicu sevdalinki Hanku Paldum.

 

O dojmovima s Cipra, na kojem je gostovala više puta, novim projektima, duhovnosti i ljubavi razgovarali smo s Anom Rucner za tportal.


Na Cipru je Ana Rucner održala uspješan koncert, na kojem joj se pridružio zbor općine Larnaca, smatran njihovim nacionalnim blagom, i Unique Voices, novonastali sastav mladih pjevača koje tek čekaju velike pozornice, a sve pod dirigentskom palicom njihovog vrhunskog profesora, skladatelja i dirigenta Andreasa Gerolemoua. Našoj violončelistici bio je to nakon duljeg vremena prvi (europski) koncert, kakve je održavala prije pandemije. Bilo joj je vrlo izazovno putovati u ovim uvjetima, ali kako sama kaže, kad je o glazbi riječ, samo nebo je granica.

 

Kakvo je bilo putovanje na Cipar s obzirom na ekspanziju pandemije u Europi? Je li vas bilo strah?

 

Uz potvrdu o kompletnom cijepljenju, testiranju prije samog polaska, ponovnom testiranju na aerodromu pri slijetanju te karanteni od nekoliko sati u iščekivanju nalaza, sve ostalo bilo je kao i nekad, osim što nije bilo onih gužvi i slobodnog kretanja po aerodromu na koje sam navikla. Nije me bilo strah, samo sam se držala uputa i bila oprezna kao i uvijek.

 

Kakvo je stanje na Cipru po pitanju pandemije?

 

Bez potvrde o potpunoj vakcinaciji ne možeš apsolutno nikamo ići. Maske se nose i na otvorenom, a ulaskom u bilo kakav zatvoreni objekt (supermarket, kafić, restoran i šoping centar) mora se predočiti spomenuta potvrda, čega nisu pošteđena ni djeca. Grad Larnaca, a i ostali gradovi koje sam imala priliku posjetiti na Cipru, inače su prepuni turista, ali ovog puta ambijent je bio potpuno drugačiji, prazniji, čemu je pridonijelo i zimsko doba godine, ali zasigurno i pandemija. Što se samog koncerta tiče, nitko tko nije cijepljen ne može biti prisutan i glazbenici koji su bili sa mnom na pozornici morali su se testirati i na sam dan koncerta, što je svima stvaralo dodatni stres, jer da je i jedan od njih bio pozitivan, morali bismo otkazati sve, a samo zboraša bilo je 40. S obzirom na sve nabrojeno, zaista je danas velik izazov, odgovornost ulaziti u ovakve produkcije.

 

Jeste li zadovoljni odazivom publike i samim koncertom? Predstoje li vam novi nastupi ondje?

 

Kapacitet ovog kazališta je 600 ljudi, a zbog pandemije moglo se prodati samo pola mjesta, što smo i uspjeli. Velik je problem to što puno ljudi nije cijepljeno i to je razlog što nisu mogli ući. Bez obzira na sve, imala sam vrlo uspješan koncert i započela suradnju s njihovim sjajnim vokalnim glazbenicima koje sam tom prilikom naučila izvoditi neke naše pjesme, a i romske. U publici su me iznenadili i neki Hrvati nakon što su razvukli našu zastavu. zbog toga mi je bilo posebno drago. U planu imam nekoliko koncerata koje ću realizirati već ovog ljeta.

 

Što je s vašim ostalim glazbenim planovima i aktivnostima za ovu godinu?

 

Napokon je došao trenutak da javnosti predstavim svoj CD koji sam snimila u Beogradu s glazbenim producentom i kompozitorom Zlatkom Timotićem, a predstavit ću ga na koncertu 4. ožujka u BKC-u u Sarajevu uz svoje glazbene suradnike, sjajne romske puhače, orkestar Elvisa Bajramovića. Suradnju s Elvisom nastavit ću cijelu godinu jer smo prilično bukirani, osim ako pandemija ponovno ne pokaže svoje zube. Također snimam videospot za novi album opsežnijeg sadržaja, a za što čekam toplije vrijeme. Također je u pripremi 12. koncert Pozdrav ljetu u sklopu mog dubrovačkog festivala Ana u Gradu, na kojem ću među ostalim ovaj put ugostiti Policijsku klapu Sveti Mihovil, te nastavljam tek započetu koncertnu tradiciju u Bolu na otoku Braču, Adio lito, planiranu za rujan. Ponovno me očekuju nastupi za Amerikance na kruzerima koji dolaze u Hrvatsku, ali sve te nastupe doživljavam s mogućnošću otkazivanja s obzirom na situaciju u kojoj živimo. Pripremam i nešto posve drukčije, pomalo neočekivano od mene, premda viđeno u svijetu, ali ovo će biti nešto sasvim unikatno i jedva čekam dan da podijelim malo više detalja o tome.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(Tportal, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI