VIDEO/ KAKO TEKU PREGOVORI U NEUMU

Palmer i Eichhorst tvrde da ima razloga za optimizam: Velika očekivanja od subote, kada stižu predstavnici RS-a, ali i...

Front 28.01.22, 18:27h

Palmer i Eichhorst tvrde da ima razloga za optimizam: Velika očekivanja od subote, kada stižu predstavnici RS-a, ali i...
- Ne bismo bili danas ovdje da nema optimizma, da ne postoji odgovarajući pristup rješavanju pitanja integriteta izbornog procesa i da ne postoji uvjerenje kako će rješenje koje dogovorimo dobiti i potrebnu parlamentarnu većinu - izjavio je američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer

 

 


Predstavnica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst ocijenila je da se na pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neum osjeti snažnija spremnost da se razmotre različita mišljenja nego što je to bilo slučaj ranije.


Eichhorst je izjavila kako se „osjeti istinsko opredjeljenje, kao i osjećaj ažurnosti, odnosno razumijevanje hitnosti rješavanja pitanja izbornog procesa“.


- To je spremnost koju vidimo kod svih lidera i političkih subjekata. Puno posla je pred nama, ali drago mi je da možemo svjedočiti konstruktivnim pristupima. Nadamo se uspješnom ishodu - naglasila je Eichorst.


Istaknula je zadovoljstvo što u pregovorima sudjeluje i oporba, jer se na taj način mogu čuti različita mišljenja.


- Ne bismo bili danas ovdje da nema optimizma, da ne postoji odgovarajući pristup rješavanju pitanja integriteta izbornog procesa i da ne postoji uvjerenje kako će rješenje koje dogovorimo dobiti i potrebnu parlamentarnu većinu - izjavio je američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.


U pregovorima sudjeluju predstavnici bh. političkih stranaka, stranački eksperti koji će pomoći riješiti neka od tih težih tehničkih pitanja, kao i eksperti Venecijanske i Varšavske komisije.


Palmer očekuje da se u subotu pregovorima priključe i članovi međuresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, pa time i politički predstavnici iz Republike Srpske.


- Kakvo god rješenje u konačnici bude, najvažnije je da ono bude usklađeno s najvišim standardima – poručio je američki izaslanik.

 


Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak u Neumu i trajat će do nedjelje, a u njima sudjeluju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić uime stranke Narod i pravda, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler te predstavnici OESS-a.

 

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI