OGLASILA SE AMERIČKA AMBASADA

Procurili detalji pregovora u Neumu: Izborne prevare bit će lakše otkriti, a i kazne će biti veće!

Front 28.01.22, 17:37h

Procurili detalji pregovora u Neumu: Izborne prevare bit će lakše otkriti, a i kazne će biti veće!
Iz Ambasade SAD-a ne kriju svoje zadovoljstvo zbog prisustva eksperata iz ODIHR-a, a u zaključku navode da se ne vidi razlog zašto bi se domaći politički lideri protivili ovakvoj vrsti izborne reforme

 

 


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni u Hercegovini oglasila se na svom Twitter nalogu povodom preogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, a koji se trenutno odvijaju u Neumu.


Iz Ambasade SAD-a, između ostalog, ističu zadovoljstvo početnom diskusijom, te navode da je glavna tema razgovora bila reforma Izbornog zakona, u skladu sa preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sa ciljem jačanja transparentnosti izbornog procesa.


Napominju i da su ove izborne reforme jasne, a njihov prioritet je nadziranje biračkih komisija, kao i uvođenje novih tehnologija pomoću kojih bi se izborne prevare lakše otkrile. Kako ističu, sa ovakvom reformom i kazne za izborne prevare bile bi veće.


Ne kriju svoje zadovoljstvo zbog prisustva eksperata iz ODIHR-a, a u zaključku navode da se ne vidi razlog zašto bi se domaći politički lideri protivili ovakvoj vrsti izborne reforme.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI