visoki predstavnik poručio

Schmidt: Izbori u BiH će biti održani na jesen sa ili bez novog izbornog zakona, o tome nema pregovora!

Front 28.01.22, 16:55h

Schmidt: Izbori u BiH će biti održani na jesen sa ili bez novog izbornog zakona, o tome nema pregovora!
- Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih, ali naglašavam da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore - dodao je

 

 

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je danas sve političke snage u BiH da konstruktivno rade na novom izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

 

- Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih, ali naglašavam da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore - dodao je.

 

U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu s odredbama postojećeg zakona, podvukao je Schmidt u saopćenju.

 

- O tome nema pregovora. Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije - zaključio je visoki predstavnik u BiH.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI