U Međunarodnom centru za djecu i omladinu

Za 10 novosarajevskih osnovnih škola osigurano 200 mobilnih prečišćivača zraka

Hronika 28.01.22, 16:36h

Za 10 novosarajevskih osnovnih škola osigurano 200 mobilnih prečišćivača zraka
Prečišćivači su osigurani za "Čengić Vila I", "Grbavica I", "Grbavica II", "Hrasno", "Kovačići", "Malta", "Pofalići", "Velešićki heroji", Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" i Osnovnu muzičku i baletsku školu "Novo Sarajevo"

 

 

 

 

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas je dodijeljeno 200 mobilnih prečišćivača zraka direktorima 10 novosarajevskih osnovnih škola, a time će biti osiguran čist zrak u 200 učionica.

 

Prečišćivači su osigurani za "Čengić Vila I", "Grbavica I", "Grbavica II", "Hrasno", "Kovačići", "Malta", "Pofalići", "Velešićki heroji", Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" i Osnovnu muzičku i baletsku školu "Novo Sarajevo".

 

Nakon dugo vremena, svečanost dodjele prečišćivača zraka bila je prilika i za susret roditelja, nastavnika i direktora, ali i za susret s načelnikom Općine Novo Sarajevo Hasanom Tanovićem da razgovaraju o izazovima i problemima koje očekuju u narednom polugodištu, da podijele svoja očekivanja od općinskih službi.

 

- Kao ljekar i kao načelnik danas sam sretan što smo napravili ovaj iskorak. Svi znamo da je ovo tek kap u čaši, sitni doprinos zaštiti zdravlja i suočavanja s velikim problemom i izazovom zagađenja vazduha u Sarajevu. Onečišćenje nećemo riješiti ovim potezom, ali možemo barem doprinijeti da mjesto gdje naša djeca provode najveći dio svog vremena u radnim danima, bude sigurnije i zdravije - poručio je Tanović.

 

Planirano je da sve učionice budu opremljene tim uređajima kako bi se dezinfekcijom virusa, štetnih čestica i alergena osigurala optimalna čistoća zraka za sve učenike tokom odvijanja nastavnog procesa.


 
Švedska i UNDP su s Općinom Novo Sarajevo, kroz partnerstvo u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), realizirali aktivnosti nabavke i dodjele mobilnih prečišćivača zraka za novosarajevske osnovne škole.

 

Općina je osigurala 25.000 KM za ove namjene, dok je kroz PIPLS izdvojeno 50.000 KM, saopćeno je iz Općine.

 

(DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI