Svemir još uvijek pun iznenađenja

Naučnici zapanjeni 'potpuno neočekivanim' ponašanjem trepteće zvijezde

Nedjeljni magazin 27.01.22, 20:21h

Naučnici zapanjeni 'potpuno neočekivanim' ponašanjem trepteće zvijezde
Ovo je potpuno nova vrsta izvora koju niko prije nije vidio. Premda znamo da Mliječni put mora biti pun sporo rotirajućih neutronskih zvijezda, niko nije očekivao da će one moći proizvesti svijetlu radijsku emisiju poput ove. Ostvarenje sna je pronaći nešto tako potpuno neočekivano i nevjerojatno, kazala je Hurley-Walker

 

 

Naučnici su otkrili nešto što se čini kao nevjerojatno gusta zvijezda koja se ponaša kao nikad prije i sumnjaju da bi to mogla biti vrsta egzotičnog astrofizičkog objekta čije postojanje do sada nikada nije dokazano i bilo je samo hipotetski.

 

Objekt, koji je uočen pomoću teleskopa Murchison Widefield Array u zaleđu zapadne Australije, ispalio je ogromne navale energije tri puta na sat kada se promatrao sa Zemlje tokom dva mjeseca 2018. godine, rekli su istraživači.

 

To bi mogao biti prvi poznati primjer onoga što se naziva "magnetar ultra dugog perioda", rekli su. To su razne neutronske zvijezde - kolabirana kompaktna jezgra masivne zvijezde koja je eksplodirala u supernovi - koje su jako magnetizirane i relativno sporo se okreću, za razliku od brzorotirajućih neutronskih zvijezda zvanih pulsari za koje se čini da trepću.

 

- Nevjerojatno je divno što je svemir još uvijek pun iznenađenja - rekla je radioastronomica Natasha Hurley-Walker sa Univerziteta Curtin, Međunarodnog centra za istraživanje radioastronomije (ICRAR) u Australiji, glavna autorica studije objavljene ove sedmice u časopisu Nature.

 

Objekt može kontinuirano emitirati jake radio talase sa svog sjevernog i južnog pola. Dok je ovaj snop prelazio liniju vidljivu sa Zemljine tačke gledišta, činilo se da se uključuje svakih 18 minuta i 11 sekundi na otprilike 30-60 sekundi, a zatim se ponovno gasi.

 

To je efekt sličan svjetioniku s rotirajućim svjetlom koje se čini da se pali i gasi iz perspektive stacionarnog promatrača. Pronađen je u većem istraživačkom naporu mapiranja nebeskih izvora radio talasa.

 

- Ovo je potpuno nova vrsta izvora koju niko prije nije vidio. Premda znamo da Mliječni put mora biti pun sporo rotirajućih neutronskih zvijezda, niko nije očekivao da će one moći proizvesti svijetlu radijsku emisiju poput ove. Ostvarenje sna je pronaći nešto tako potpuno neočekivano i nevjerojatno - kazala je Hurley-Walker.

 

zvijezda-trepteca

 

Nalazi se relativno blizu Zemlje u kosmičkom smislu, udaljen je oko 4.200 svjetlosnih godina - udaljenost koju svjetlost prijeđe u godini, ili 9,5 biliona kilometara.

 

- Nevjerojatno je svijetao kad je ‘uključen’. To je jedan od najsjajnijih radio izvora na nebu - rekao je koautor studije Tyrone O’Doherty, student doktorskog studija Nodea Curtin koji je pronašao tijelo.

 

Spada u kategoriju zvanu "prijelazni" - astrofizički objekti koji svijetle ograničeno vrijeme.

 

“Polagani prijelazni procesi" poput supernove mogu se iznenada pojaviti, a zatim nestati nekoliko mjeseci kasnije kako zvjezdana eksplozija nestane. Pulsari su "brzi prijelazni procesi", koji brzo bljeskaju. Prijelazni procesi između ove dvije krajnosti ostali su nedostižni do sada.

 

Neutronske zvijezde, uključujući pulsare, među najgušćim su objektima u svemiru. Imaju oko 12 km u promjeru - što je jednako veličini grada - ali s većom masom od Sunca. Neutronska zvijezda s ekstremnim magnetskim poljem, magnetar, potencijalno bi mogla pokretati radio impulse, rekli su istraživači.

 

Što se tiče zašto je njegova rotacija tako spora je da je usporena tokom vremena, kaže Gemma Anderson, astrofizičarka Curtin ICRAR Node i koautorica studije.

 

Vjerojatnije je da će ovo biti 'prva svoje vrste', a ne nešto 'jedinstveno', kaže Anderson.

 

To bi također mogla biti druga vrsta mrtve zvijezde koja se zove bijeli patuljak ili nešto potpuno nepoznato, kaže Hurley-Walker.

 

- Sada pratimo ovaj objekt pomoću mnogo različitih radioteleskopa u nadi da će ponovno bljesnuti - ističe Anderson.
 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI