Nakon Danske

U Sloveniji potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa: Zaraznija od prijašnjih sojeva, ali...

Lifestyle 27.01.22, 16:55h

U Sloveniji potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa: Zaraznija od prijašnjih sojeva, ali...
Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome

 

 

U Sloveniji su do sada potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, čije karakteristike još nisu sasvim poznate, objavio je u četvrtak slovenski laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu koji sekvencira uzorke zaraženih koronavirusom.

 

Spomenuta podvrsta otkrivena je u brisevima koji su sekvencirani u prve dvije sedmice januara, potvrdila je na konferenciji za novinare direktorica tog nacionalnog laboratorija Tjaša Žohar Čretnik, dodavši kako uzorci dolaze iz sjeveroistočne Slovenije, a nije poznato jesu li osobe kod kojih su otkrivene prije zaraze boravili u inozemstvu.

 

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 14.206 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 12 osoba, u petom valu epidemije izazvane omikron varijantom, koja opterećuje bolnički sistem zbog velikog broja izolacija bolničkog osoblja koje ostaje kod kuće.

 

Vlada razmišlja da zbog ograničenih laboratorijskih kapaciteta promijeni strategiju testiranja. Prema riječima mikrobiologa Miroslava Petroveca, u slučaju daljnjeg povećanja broja testiranih postojeći kapaciteti laboratorija neće biti dovoljni. Zato su u toku razgovori da bi ubuduće i brzo antigensko testiranje vrijedilo kao potvrda zaraze, što znači da ne bi bilo potrebno dodatno ispitivanje uzoraka PCR testom koji su bili pozitivni, što je praksa koju je već prihvatilo više evropskih država, dodao je Petrovec, direktor ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI