Prva presuda u predmetu 'David Dragičević':

Sud oslobodio policajce krivice za prikrivanje dokaza, Davor Dragićević najavio sljedeći korak: 'Imate rok do 27. marta'

Hronika 27.01.22, 16:00h

Sud oslobodio policajce krivice za prikrivanje dokaza, Davor Dragićević najavio sljedeći korak: 'Imate rok do 27. marta'
Ukoliko ne budu počeli rješavati ubistvo Davida Dragičevića i hapsiti odgovorne 27. marta ujutro doći ću ispred Tužilaštva BiH i neću odlaziti, pa neka me uhapse, rekao je Dragičević

 

 

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je krim tehničare Policijske uprave Banjaluka Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka krivice da su uništili dokaz u istrazi ubistva Davida Dragičevića.

 

Sutkinja Radmila Medaković izjavila je u obrazloženju presude da tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

 

– Nije dokazan umišljaj, odnosno da su optuženi svjesno uništili dokaz koji je bio bitan u istrazi ubistva – dodala je Medaković.

 

Tužilac Dalibor Vrećo odbio je komentarisati presudu, dok je otac ubijenog mladića Davor Dragičević pred sudom uzvikivao da je ovo zločinačka država i pitao da li su ljudi sretni što mu je ubijeno dijete.

 

Davor Dragičević ujedno je najavio da će 27. marta doći pred Tužilaštvo BiH sa šatorom i da neće odlaziti.

 

– Ukoliko ne budu počeli rješavati ubistvo Davida Dragičevića i hapsiti odgovorne 27. marta ujutro doći ću ispred Tužilaštva BiH i neću odlaziti, pa neka me uhapse - rekao je Dragičević.

 

Optužnica protiv krim-tehničara podignuta je u septembru 2018. godine, a optuženi su se o krivici izjasnili u decembru 2018, odnosno januaru 2019. godine.

 

Suđenje optuženima počelo je u aprilu prošle godine.

 

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak bacili su bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije tijela ubijenog mladića, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno u prostoriju za sušenje predmeta.

 

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo “sprječavanje dokazivanja” – navodilo se u optužnici.

 

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara tokom istrage moglo se jasno vidjeti da je nestanku, kako ga je tužilaštvo ocijenilo, potencijalno krunskog dokaza, prethodila rasprava između Marijanca i Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića s druge strane, a koji nije bio obuhvaćen optužnicom.

 

Tokom saslušanja u istrazi su prebacivali odgovornost s jednih na druge, pa su tehničari navodili da je inspektor bio taj koji je rekao da donji veš ne treba i da se baci, ali je ostalo nejasno ko je na kraju bacio materijalni dokaz.

 

Inspektor Kojdić je kao svjedok pred tužiocima izjavio da se ne može sjetiti šta je pričao dok je boravio sa kriminalističkim tehničarima u prostoriji za sušenje dokaza, ali je zato bio siguran da tehničarima nije rekao da bace bilo šta od predmeta.

 

– Svjedok je naveo da je on u tom momentu obavio više telefonskih razgovora, kako sa rukovodiocima, tako i sa dežurnim tužiocem, te da nije obraćao pažnju na to šta rade krim–tehničari, a napomenuo je da se radi o krim-tehničarima sa višegodišnjim iskustvom – navedeno je u dokumentaciji tužilaštva.


Kriminalistički tehničar sa višegodišnjim iskustvom i odlikovani pripadnik MUP RS Mikica Marijanac se pred tužiocima prisjetio da je bila neka rasprava oko bokserica, te da je u jednom trenutku inspektor Kojdić izjavio: “Je..š gaće”.

 

Marijanac se međutim, nije sjetio da li je Kojdić rekao da ih baci, ali je negirao da je on lično bacio gaće svojom rukom, te da nije vidio ko je to uradio.

 

Zoran Bošnjak je pred tužiocima potvrdio da je prisustvovao obdukciji Davida Dragičevića, te da je bio prisutan i kada je Marijanac pakovao odjeću skinutu sa tijela.

 

Nakon dolaska u PU Banjaluka, Bošnjak i Marijanac konstatuju da inspektor Kojdić “samo hoda vani gore dole nekih 40 minuta” i da to nije lijepo, te da bi inspektor trebalo da bude prisutan sa njima dok rade popisivanje navedenih predmeta.

 

Bošnjak je tužiocima ispričao da je Marijanac pozvao Kojdića da dođe da radi sa njima popis, što je ovaj na kraju i učinio.

 

– Kada su povješali skoro sve predmete na sušenje, odnosno kada su došle bokserice na red, Bošnjak je prokomentarisao: “Ostale su gaće, treba ih samo još opisati”, na šta je inspektor Kojdić, kako je Bošnjak naveo, izjavio: “Je… gaće, zna se da je imao gaće”. Nakon ovih riječi inspektora, Bošnjak i Marijanac su se umalo pobunili. Mikica je ušao u raspravu sa inspektorom, Bošnjak se ne može sjetiti šta su sve rekli, a nakon par minuta rasprave, Bošnjak im je rekao da prestanu i pozvao Kojdića da dođe nazad u prostoriju za sušenje tragova, kako bi sravnili napisani spisak sa predmetima u prostoriji, pošto isti nije bio sve vrijeme prisutan – navedeno je u dokumentaciji iz istrage.

 

Potom se Kojdić vratio i pristupili su sravnjenju spiska i stvari.

 

Kojdić je čitao spisak, Bošnjak mu je pokazivao predmete koji se nalaze na podu, a potom i na štriku.

 

Bošnjak je ispričao da su on i Kojdić sravnili spisak i stvari, a Marijanac je počeo da sklanja vreće, odnosno da čisti prostoriju.

 

Bošnjak je negirao da je bacio gaće u otpad, jer je Marijanac bio taj koji je čistio prostoriju.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI