u Domu oružanih snaga BiH

Bogatim programom 7. februara počinje ovogodišnji Festival 'Sarajevska zima'

Kultura 27.01.22, 12:46h

Bogatim programom 7. februara počinje ovogodišnji Festival 'Sarajevska zima'
Pored obraćanja prijatelja, predstavnika institucija koje svake godine podržavaju Festival, kao što su Ministarstvo kulture i sorta Kantona Sarajevo, Akademije nauke i umjetnosti BiH, Univerziteta u Sarajevu, UNESCO-a i Savjeta Evrope, Spahić je najavio i dodjelu nagrada

 

 

 

Bogatim kulturnim programom ovogodišnji Internacionalni festival "Sarajevska zima" svečano će biti otvoren u ponedjeljak, 7. februara u Domu oružanih snaga BiH.

 

Direktor tog festivala Ibrahim Spahić danas je na pres-konferenciji predstavio cjelodnevni program otvorenja Festivala, ističući da će pored predstavljanja vizalnog identiteta, biti održan i veliki broj muzičkih numeri, među kojima je istaknuo himnu Bosne i Hercegovine i Evropske unije u izvedbi Belme Alić, My new way Art kompozitora Erica Bertona te Zvukovi zemlje autora Leif E Boman.

 

Pored obraćanja prijatelja, predstavnika institucija koje svake godine podržavaju Festival, kao što su Ministarstvo kulture i sorta Kantona Sarajevo, Akademije nauke i umjetnosti BiH, Univerziteta u Sarajevu, UNESCO-a i Savjeta Evrope, Spahić je najavio i dodjelu nagrada. 

 

Istakao je da će nagrade biti dodijeljenje u tri kategorije - "Sloboda", "Srebreno drvo" i "Srebrena pahuljica" za izvanredna dostignuća pojedincima i institucijama.

 

Dodao je da će nagrada "Sloboda" biti dodijeljena za doprinos humanizmu, kulturu i borbu za ljudska prava i slobode, a dodjeljuje se: bosanskohercegovačkim rudarima, Global Public Diplomacy Net/GPDNet, Javnoj ustanovi Muzej Sarajeva, Donorskoj mreži u BiH, Jasmili Žbanić, Dusenu Kasseinovu i organizaciji "Turksoy".

 

Nagrada "Srebreno drvo" bit će dodijeljena pojedincima i institucijama za doprinos prirodnoj baštini, a pripala je Leonardu Di Capriju, Dini Kassalu, Greti Thunberg, Georgeu Riveri, Javnom preduzeću Sarajevo, i fra Perici Vidiću.

 

Nagrada "Srebrena pahuljica" pripast će Miloj Melank za izuzetan doprinos umjetnosti i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu.

 

Uvertira otvorenja Festivala bit će izložba grafičara Tarika Golubčića, dobitnika nagrade "Alija Kučukalić" pod nazivom "Žrtve dunjalučke obmane" koja će biti otvorena 4. februara u Historijskom muzeju BiH.

 

Spahić je naglasio da su počasni gosti umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i glavnog grada kulture turskog svijeta Bursa, koji će se predstaviti od 7. do 9. februara.

 

Na pres-konferenciji se obratio i šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, koji je kazao da sa Festivalom sarađuju još od 1995. godine.

 

Ističući kulturni i svaki drugi značaj Festivala, Šešum je mišljenja da je veoma značajan i u borbi protiv koronavirusa, jer pokazuje koliko je kultura bitna u procesu oporavka.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI